:

Megvan, mi lesz az idei év sikerterméke a családtámogatások között

Idén hatalmas felfutás várható a babaváróban, és ennek három oka is van.

Mi történt? A babaváró kihelyezés tavaly decemberben megközelítette a 39,6 milliárd forintot, ami több, mint másfél éves csúcsot jelentene – ha nem lett volna 2022 decembere. Akkor azonban – annak hatására, hogy a kormány december 28-ig nem jelentette be, hogy mi lesz a családtámogatási termék sorsa – szinte mindenki, aki úgy számolt, hogy a jövőben igényelne babavárót, még decemberben szerződést kötött, írta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője a Forbes.hu-nak is eljuttatott közleményében.

Kontextus. Gergely Péter szerint egyértelmű, hogy azok a családok igényeltek tavaly decemberben babavárót, akiknél a feleség kora meghaladta a 30 évet, ők ugyanis a 2024-ben életbe lépő szigorítás miatt – amely szerint a 30 és 40 év közötti hölgyek csak abban az esetben igényelhetnek babavárót az idén, ha meglévő várandósságukat igazolni tudják – kiestek volna az igénylők köréből. Aki előrehozta az igénylést, azokat nem szorítja idén az új feltételrendszer. Az előrehozott kereslettel megtámogatott decemberben minden negyedik, a háztartások által felvett hitelforintot babaváróként utaltak ki. Az év végi felfutás jót tett a babavárónak, bár komoly mentésre nem volt jó. A 2023. egész évében folyósított 270,4 milliárd forint ugyanis közel 40 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest.

Mi következik most? 2024-ben a babaváróban hatalmas felfutás várható, ennek pedig három összetevője lesz. Egyrészt – más lakossági hitelekhez hasonlóan – drasztikusan alacsony bázist kell megugrani. A babaváró esetében a hitelpiaci pangás tavaly év elején a 2022. decemberére előrehozott vásárlások miatt ráadásul teljes érdektelenséggel párosult: januárban alig 7 milliárd forint babavárót igényeltek a fiatal családok a bankoktól. Gergely Péter szerint másrészt az igényelhető hitelösszeg emelése automatikusan megdobja majd a kihelyezési volument, hiszen a babavárót felvevő ügyfelek több mint 90 százaléka a maximális hitel összeget igényli. Végső soron pedig a családtámogatási rendszer átalakítása is megtámogatja a babaváró felfutást: a rendkívül kedvező, maximum 3 százalékos kamatozású új CSOK Plusz esetében januártól elegendő mindössze 10 százalékos önerőt felmutatni az új lakás megvásárlásához, amit babaváró-igényléssel is meg lehet oldani. 

The post Megvan, mi lesz az idei év sikerterméke a családtámogatások között appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés