:

Mozgolódás van: elkezdték itthon is vizsgálni a Temut

Várható volt, hogy valamikor a GVH figyelmét is fel fogja kelteni a hipernépszerű kínai webáruház. Versenyfelügyeleti eljárás egyelőre nem indult a Temu ellen.

Vigyázó szemetek a Temura vessétek – úgy tűnik, a magyar versenyhivatal is megfogadta ezt a jótanácsot.

Mi történt? Több bejelentéses eljárás is folyamatban van a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával kapcsolatban, közölte a GVH a Forbes.hu-val.

Több ebből Mozgolódás van: elkezdték itthon is vizsgálni a Temut Nyugati katonákat Ukrajnába? Nem kizárt – komoly kijelentés Franciaországból

Miért fontos ez? Az elmúlt időszak egyik legforróbb e-kereskedelmi témája a filléres kínai webshopóriás hazai térnyerése volt.

A legutóbbi becslések szerint a Temu alig négy hónap alatt a legnagyobb vásárlói bázissal rendelkező külföldi bolt lett Magyarországon, a 2023-as utolsó negyedévben pedig összesítettben is a második legnagyobb vevőbázisú e-kereskedő a teljes hazai piacon. A magyar e-kereskedőket tömörítő Ecommerce Hungary a hetekben jelentette be, hogy versenyjogi beadványt készülnek tenni, amiben a Temu jogsértő gyakorlatait gyűjtik össze: szerintük a magyar kereskedők nem is akciózhatnának úgy, mint a Temu, ráadásul a hazai szereplők megfizetik azokat a közterheket, amiket a kínai cég nem.

Mi következik ebből? Hogy ez még csak vizsgálati szakasz, és nem azt jelenti, hogy a GVH versenyfelügyeleti eljárást indított volna a Temu ellen. Azt fogyasztóvédelmi ügyekben akkor indítanak csak, ha egy vállalkozás valószínűsíthetően jogsértő kereskedelmi gyakorlatot folytat és a gazdasági verseny érdemi érintettsége megállapítható. A GVH szerint például akkor, ha a vizsgált tevékenység kiterjedt, illetve nagyszámú fogyasztót érint egy adott piacon.

Kontextus. A közleményben a GVH több korábbi, nagy tech céget és online platformot érintő, piaci magatartásukat kutató vizsgálatról is beszámolt.

Így például a Google, illetve a PayPal esetéről is, akik számára versenykorrekciós kötelezettségeket írt elő, vagy az Apple-ről és a Booking.com-ról, akik pedig jelentős bírságokat fizettek Magyarországon. A Wish online piactér működtetőjére 2023 telén szabtak ki egy összetettebb jóvátételi csomagot, többek között mintegy 100–150 ezer érintett magyar fogyasztó pénzügyi kompenzálását és a működési gyakorlat több ponton történő módosítását – utóbbit azért, hogy elkerülhesse a bírságot.

Hogyan tovább? A GVH a Temu kapcsán azt is közölte, hogy a hatóság vizsgálói értékelik a beadványokban foglaltakat, illetve részletes adatgyűjtést végeznek, és majd ezek alapján teszik meg a szükséges fogyasztóvédelmi intézkedéseket. Ha kell és teljesülnek az elrendelés feltételei – azaz felvetődik valamilyen, a GVH hatáskörébe tartozó, feltehetően a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát sértő magatartás a Temu részéről –, úgy akár versenyfelügyeleti eljárást is indíthatnak ellenük.

The post Mozgolódás van: elkezdték itthon is vizsgálni a Temut appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés