:

Itt a döntés: a jegybank bevállalta, a forint megijedt tőle

Gyorsult a kamatvágás üteme, a forint pedig, ahogy az várható volt, romlásnak indult.

Gyorsít a kamatvágás ütemén a jegybank, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az elmúlt hónapok megszokott, 75 bázispontos kamatvágása helyett a kedd délutáni ülése 100 bázispontos vágásról döntött.

Mi történt? Az irányadó rátának számító alapkamatot 10,00 százalékról 9,00 százalékra mérsékelték február 28-i hatállyal, jelentették be kedd délután.

Több ebből Ma már bele sem vágna a cégbe, amivel egyetlen év alatt 50 milliárdot keresett Itt a döntés: a jegybank bevállalta, a forint megijedt tőle

Kontextus. Január végén még nem merte meglépni a jegybank a gyorsítást, most viszont valószínűleg a januári infláció vártnál kedvezőbb alakulása miatt (3,8 százalékos volt a mutató) mert a megszokottnál nagyobbat csökkenteni. Még kedd délelőtt se volt túlzottan egyértelmű az elemzői konszenzus arról, mekkorát fog vágni a jegybank.

Hogyan tovább? A merészebb kamatvágást rövid távon várhatóan forintgyengülés fogja követni. Hírünk írásakor, a kamatdöntés után pár perccel a kedd délelőtt berögzült 389,40–60-as euróárfolyam hirtelen 390,40–50 közé szökött, és most épp 390,10 felé korrigál. A jegybank alelnöke, Virág Barnabás délután 3-tól tartja meg szokásos háttérbeszélgetését a döntés okairól.

A borítóképen Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Figyelem, ez egy devizapiaci hír, ami gyorsan elavulhat. Friss forinthírekért kattints ide.

The post Itt a döntés: a jegybank bevállalta, a forint megijedt tőle appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés