:

Hiába támogatta meg milliárdokkal a kormány, nem tud fizetést adni a gyár

Ismét késve fizet dolgozóinak a csornai gyár, legutóbb három havi bérrel maradtak el. A vállalkozás a nem kevés állami és EU-s támogatás és hitel ellenére lavírozta magát ilyen helyzetbe.

Mi történt? Csúszik a januári bérek kifizetésével és állásidőre küldte a dolgozókat a csornai napelemgyártó, az Ecosolifer Heterojunction Kft., írja a 24.hu. Hiába jár csúcsra Magyarországon a naperőművek telepítése, a napelemgyártó veszteséget veszteségre halmoz, pedig közpénzmilliárdokkal és az állami tulajdonú MFB Zrt. több mint 10 milliárdos hitelével is megtámogatták a svájci gyökerű vállalkozást.

Részletek: A csornai gyár dolgozóit levélben tájékoztatta munkáltatójuk, hogy a januári bérek kifizetésére „késedelmesen kerül sor”, és február 12-től határozatlan időre állásidőt rendelnek el. (Az állásidő az a helyzet, amikor a munkáltató nem tesz eleget foglalkoztatási kötelezettségének, és olyan okból nem tud munkát adni, amit egyébként megfelelő gondosság mellett elháríthatott volna.) 2022 júniusában már történt hasonló, akkor három hónapon keresztül nem kaptak fizetést a munkavállalók.

Háttér: Hiába kecsegtetett jó kilátásokkal a napelembiznisz, a csornai projekt nehezen indult. A mérlegekben egyelőre a nagy áttörés nem látszik, 2020 és 2022 között csaknem 7,7 milliárd forint veszteséget hozott össze a napelemgyár. A korábban csak fantomgyárként emlegetett csornai üzem jelentős állami közreműködéssel épült fel: egyedi kormánydöntéssel egymilliárd forint támogatást kapott, emellé járt még 2 milliárdos uniós támogatás, 22,5 millió euró hitel az Eximbanktól. A hitelt a kormány másik bankja, az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át, majd megemelte a keretet.

The post Hiába támogatta meg milliárdokkal a kormány, nem tud fizetést adni a gyár appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés