:

Fotón a felborult amerikai holdszonda

Fotón a felborult amerikai holdszonda

Közétették az első fényképeket, amelyeken az amerikai Odysseus űrszonda a Hold felszínén látható – írja a BBC. Az Intuitive Machines X-oldalán megosztott fotókon az eszköz egyik sérülése is jól látható.

Az Odysseus múlt héten írt történelmet, amikor az első magáncég által épített leszállóegységként landolt a Holdon. Bár a küldetést sikerként könyvelték el, mint kiderült az eszköz az oldalára borult az égitest felszínén. Az egyik friss kép is ebben a helyzetben mutatja meg a holdszondát, ráadásul az is látszik rajta, hogy egyik lába eltörött.

Intuitive Machines / X

Már a szonda leszállásakor gondok adódtak, az eszköz ugyanis a tervezettnél mintegy háromszor gyorsabban közelítette meg a felszínt. Feltehetőleg ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy az egyik láb megsérült, az pedig gép felborulásához vezetett.

A Odysseusért felelős vállalat korábban azt közölte, eszközük küldetése a komplikációk miatt a vártnál hamarabb, már kedden véget érhet, ennek ellenére műszerei még most, a misszió hatodik napján is küldenek adatokat. Éppen ezért a NASA igazgatója, Bill Nelson is azt nyilatkozta, hogy az Odysseus sikeres.

Az eszköz napkollektorait azonban nem sokáig éri már elegendő fény az áramtermeléshez, így hamarosan alvó üzemmódba kapcsolják, amelyből leghamarabb csak március közepén ébreszthetik majd fel – ha egyáltalán túléli a fagyos holdi éjszakát.

Kapcsolódó Fotó: az orrán landolt a japán holdszonda A fénykép, amelyet egy apró robot készített, végre megválaszolta, hogy miért nem működik megfelelően az űreszköz.

The post Fotón a felborult amerikai holdszonda first appeared on 24.hu.