:

Kint is címlapsztár lett a szuper gyenge forintból

Kint is címlapsztár lett a szuper gyenge forintból

Ezt nem tesszük ki a dicsőségfalra: így húzott el a lengyel zloty a forint mellett.

A hazai gazdaságpolitikai csatározások és az euróárfolyamos rémálmok közben lett egy fizetőeszköz, ami bizony köröket ver a magyar forintra. A világsajtó figyelmét is felkeltette a helyzet.

Mi történt? A Financial Times vasárnap külön sztorit szentelt a címlapján a forint lengyel zlotyval szembeni szenvedésének, szúrta ki a Portfolio. A cikk legfőbb tanulsága: január közepétől a mai napokig történelmi mélypontokig zuhant a magyar fizetőeszköz a lengyellel szemben, mert a két ország merőben eltérő politikai és gazdasági utat járt be.

Így aztán zloty és a forint az egyik legaktívabban kereskedett devizapárrá vált.

PLN/HUF árfolyam az elmúlt egy évben. Forrás és ábra: Google Finance.

A magyar út. A cikk megemlíti például a magyar kormány csörtéit az Európai Bizottsággal (elakadtak a kifizetések), a magyar jegybankkal (a piac ezt a kormány befolyási kísérleteként értelmezi), vagy a svédek NATO-tagságával eljátszott huzavonát (amivel pedig az uniós szövetségesekkel szemben hozott feszültséget).

A lengyel út. Mindeközben a lengyelek számára elindult a 137 milliárd eurós uniós forrás felszabadítása, a helyi jegbank nem csökkent kamatot, várhatóan csak az év második felében fog.

A zloty az elmúlt egy évben az egyik legjobban teljesítő fizetőeszköz lett a világon, a dollárral szemben 9,5 százalékot erősödött. A forint ezzel szemben a 10 legrosszabbul teljesítő deviza között foglal helyet.

Több ebből Zsugorinfláció: megjelent a lista, ezekre a termékekre figyelj Már a lakáshirdetési adatokon is meglátszik, hogy gyárország lettünk

Hogyan tovább? Ezúttal se vár könnyű hét a forintra. Múlt hét végére 394-ig romlott az euróárfolyam, a helyzet pedig hétfő reggelre sem javult.

A héten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hétfői megnyitója Orbán Viktorral és más kormánytagokkal, a részletes Q4-es GDP-adatok keddi közlése, az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése, valamint pénteken a februári inflációs adatok és az amerikai munkapiaci adatok lehetnek hatással a forint pályájára.

The post Kint is címlapsztár lett a szuper gyenge forintból appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés