:

Bankot robbantott az új Dűne, úgy mentünk két és háromnegyed órás sci-fit nézni, mint a kisangyal

A sci-fi nehéz terep Hollywoodban. Néha viszont jókorát lehet vele gurítani, mint ahogy azt most a Dűne folytatásával is sikerült.

A Warner stúdió szerényebb várakozásokkal, 65 millió dollárra becsült amerikai nyitóhétvégével küldte moziba a színészsztrájk miatt mostanáig halasztott Dűne: Második részt. Ehhez képest a Frank Herbert-adaptáció folytatása az első hivatalos becslések szerint nagyot ment a tengerentúlon és világszinten is.

Mi történt? Észak-Amerikában az első adatok szerint 81,5 millió dolláros nyitóhétvégét produkált a két és háromnegyed órás sci-fi (ezzel megduplázva a 2021-es covidévben bemutatott első rész nyitányát, amit kint moziban és streamingen együtt debütált), a többi 71 országban pedig 97 millió dollárt hozott az itthon forgatott film. Amerikában az év eddigi legnagyobb nyitóhétvégéjét hozta a film, és az író-rendező Denis Villeneuve és a főhőst játszó Timothée Chalamet karrierjének legerősebb premierhétvégéjét is, írja a The Hollywood Reporter.

Több ebből Bankot robbantott az új Dűne, úgy mentünk két és háromnegyed órás sci-fit nézni, mint a kisangyal Döntött a szaúdi-orosz olajkartell, itthon is érezni fogjuk a hatását

Kontextus. A 178,5 millió dolláros globális összbevétel 18 százaléka Imax-vetítésből származik. Nemcsak a prémium formátum hajtja a film számait, de a kiemelkedő kritikai fogadtatás, és a brutál erős nézői reakciók is. Illetve jót tett az is, hogy bevárták a premierrel a sztrájk végét, és így a színészgárdát is be tudták vetni a film sajtókörútján Chalamet-tól Zendayáig (lásd a borítóképen).

Hogyan tovább? A film 190 millió dollárból forgott – a fő forgatási helyszín Budapest volt –, a marketing világszinten durván százmillió dollárt vihet el, írja a Variety. Ha kitart a film körüli hájp, a bevételek világszinten nagyon hamar be fogják érni az első rész 400 millió dolláros végeredményét. Kérdés, hogy utána meddig fog kitartani a lendület: a sci-fi nehéz műfaj a filmiparban, de most úgy tűnik, minden összeállt, és tud akkorát menni a Dűne: Második rész a jegypénztárakban, hogy Villeneuve tényleg elkészíthesse a folytatást, ami már A Dűne messiását dolgozza fel. A franchise spinoffsorozata idén érkezik a Max streamingszolgáltatóra (az HBO Max itthon is nevet fog rövidíteni az év folyamán).

The post Bankot robbantott az új Dűne, úgy mentünk két és háromnegyed órás sci-fit nézni, mint a kisangyal appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés