:
Breaking News

Döntött a szaúdi-orosz olajkartell, itthon is érezni fogjuk a hatását

Másfél éve csökkentett üzemmódban termelnek a nagy kőolajkibocsató országok. Most újra összezárt az olajkartell. Mi lesz a benzinárakkal?

Napi 2,2 millió hordó. Továbbra is ennyivel kevesebb olajat fognak kibocsátni a kartell tagjai.

Mi történt? Az OPEC+, avagy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC), valamint Oroszországot és más nagy olajkitermelőket tömörítő szövetség tagállami vasárnap összehangoltan bejelentették,

hogy 2024 második negyedévében is folytatják az önként vállalt termeléscsökkentést.

A kibocsátáscsökkentést már 2022 vége óta gyakorolja a szövetség, és azóta többször is emelt ennek a mértékén, jelenleg összesen napi kb. 2,2 millió hordó olajjal kevesebbet termelnek.

Több ebből Bankot robbantott az új Dűne, úgy mentünk két és háromnegyed órás sci-fit nézni, mint a kisangyal Döntött a szaúdi-orosz olajkartell, itthon is érezni fogjuk a hatását

Miért fontos ez? Az elemzők szerint várható volt a csökkentett kitermelés meghosszabbítása.

A tagoknak továbbra sem áll érdekükben pótolni a piacról így kieső olajmennyiséget, a növekvő amerikai kitermelés és a mérsékelt globális kereslet miatt kibocsátáscsökkentéssel próbálják felhúzni a piaci nyersolajárakat. Év eleje óta a Brent típusú nyersolaj hordónkénti ára közel 9 százalékot nőtt, jelenleg 82,6 dolláron áll, tavaly szeptemberben még 93-95 dolláros szinteken mozgott.

Részletesebben. A mostani 2,2 millió hordóból Szaúd-Arábia, az OPEC de facto vezetője napi egymillió hordót vállal, az OPEC+-tagállamokat vezető Ororország pedig 471 ezer hordót, amiben áprilisban még exportlimit is fog szerepelni, júniusra viszont teljes mértékben a termeléscsökkentés fogja adni. Az oroszok által frissen vállalt 471 ezer hordó a tavaly áprilisban bejelentett napi 500 ezer hordó fölött értendő.

Itthon? Az újabb OPEC+-döntés várhatóan a magyar benzinárakra is ki fog hatni. A holtankoljak.hu heti előrejelzése szerint a hét

„nemcsak az olaj árának emelkedése miatt, hanem a forint dollárral szembeni gyengülésének köszönhetően is üzemanyagár-emelkedést hozhat”.

The post Döntött a szaúdi-orosz olajkartell, itthon is érezni fogjuk a hatását appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés