:
Breaking News

Orbán megszólalt, a forint megszédült

Orbán megszólalt, a forint megszédült

A hét első fontos eseményét máris komoly forintromlás követte. Hogyan tovább?

Mi történt? A 400-tól még messzebb, de szűk egyéves mélypontján kering a forint az euróval szemben, írja a Portfolio napi forinttudósítása. Nem volt messze a 396-tól szinttől sem, húsz fillér választotta el a forintot tőle.

EUR/HUF árfolyam március 4-én. Forrás és ábra: Google Finance.

Eközben. A lengyel zlotyval szemben újabb történelmi mélyponton a magyar fizetőeszköz 91 forint 50 fillér feletti szinttel. A gyengülés inkább a forintot érinti, a zloty most például az euróval szemben is gyengül. A zloty/forint kurzus hátteréről itt írtunk bővebben a Forbes.hu-n.

Miért fontos ez? Ezúttal se vár könnyű hét a forintra.

A héten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hétfői megnyitója Orbán Viktorral és más kormánytagokkal, a részletes Q4-es GDP-adatok keddi közlése, az Európai Központi Bank csütörtöki kamatdöntése, valamint pénteken a februári inflációs adatok és az amerikai munkapiaci adatok lehetnek hatással a forint pályájára. Több ebből Minden összejött, csúnya benzindrágulás jön Kint is címlapsztár lett a szuper gyenge forintból

Kontextus. Az MKIK eseménye hétfőn el is indult, Orbán Viktor a délelőtti órákban szólalt meg a gazdasági évnyitón.

Itt a Telex tudósítása szerint arról is beszélt – a jegybank kontra kormány csörte újabb állomásaként –, hogy azért tartják a miniszterelnököt, hogy a gazdaságpolitika mögül az egyszerű gazdasági megfontolások ne tűnjenek el, hogy megjelenjen a józan paraszti ész. Az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter is megszólalt, a Portfolio szerint itt hivatalosan is bejelentette, hogy idén nem 2,9, hanem 4,5 százalék lesz a költségvetési hiánycél, és csak 2026-ban lehet 3 százalék alatt a deficit. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szintén a megnyitón jelentette be, hogy minisztériuma a következő két hétben fogja bemutatni új versenyképességi csomagját.

Figyelem, ez egy devizapiaci hír, ami gyorsan elavulhat. Friss forinthírekért kattints ide.

The post Orbán megszólalt, a forint megszédült appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés