:
Breaking News

Van helye egy átlagos otthonban a világ legdizájnosabb tévéjének?

Van helye egy átlagos otthonban a világ legdizájnosabb tévéjének?

A totálisan egyedi készülékházzal bíró, kékeszöld The Serif magára rántja a tekintetet. De tévének milyen? Jó a képe? Hogy szól? Megéri az árát?

Az elmúlt egy évtizedben világosan megfigyelhető trend, hogy a tévéket próbálják „elrejteni” a gyártók. A kávák láthatatlanná váltak, a hangsúlyos keretek eltűntek, a talp jellemzően minimalista, sokszor csak pengevékony fémlapokon állnak a készülékek, a korábban előszeretettel alkalmazott látványos hangszórókat is likvidálták.

Komoly energiákat ölnek a különféle hézagmentes fali konzolok kifejlesztésébe, azzal a céllal, hogy a készülékek minél inkább beolvadjanak a környezetükbe. Ennek köszönhetően a modellek egyre inkább uniformizáltakká váltak, nem, hogy az egyes típusokat, de még a márkákat is nehéz megkülönböztetni egymástól, legalábbis a külső alapján. De azért akadnak olyan piaci szereplők, akik e téren is keresik a mainstreamtől eltérő utakat.

Samsung The Serif. TV talpak nélkül.

Azaz áldoznak pénzt, időt és energiát egyedi, figyelemfelkeltő dizájnnal bíró modellek megalkotására. E téren az egyik pionír a Samsung, amely évekkel ezelőtt indította útjára, a kifejezetten ilyen termékeit tömörítő Lifestyle famíliáját.

Itt a dizájnerek a megszokottnál lényegesen szabadabbra engedhették a fantáziájukat, aminek köszönhetően megszülethetett a világ talán legkülönlegesebb megjelenésű televíziója, a The Serif.

A termék nagy sikert aratott, a konszern ebből fakadóan időről-időre frissít. A legújabb változata Magyarországon is a boltokba került, és végre hozzánk is eljutott. Személy szerint ennek nagyon örültem, amióta először találkoztam vele egy nemzetközi rendezvényen, azóta nagy rajongója vagyok. De persze teljesen más, ha az ember egy kiállításon látja rövid ideig, és az is, ha a hétköznapokban kell bizonyítania egy televíziónak, szóval régóta ki szerettem volna már próbálni egy hosszabb teszt erejéig.

Szokatlan koncepció

A tervezést az évtizedek óta ipari formatervezésben utazó francia Bouroullec Design stúdióra bízták. A koncepció az volt, legalábbis Ronan és Erwan Bouroullec elmondása szerint, hogy közeli, szimbiotikus kapcsolatba hozzák a televíziót a közvetlen környezetével.

A tv formáját egy betűtípus inspirálta. Kép: Samsung

Ehhez a kulcsot pedig egy olyan egyedi kialakításban találták meg, amelynek köszönhetően a modellnek nincs szüksége hagyományos talpakra, amely bárhova könnyen letehető, és amely akár polcként is funkcionálhat.

Az inspirációt a Serif betűtípus, alul felül kiszélesedő nyomtatott „I” beűje szolgáltatta, ahonnan a név is származik.

Az ötletet pedig megvalósítás követte, és így született meg a tv, totálisan unikális dizájnja, amihez hasonlóval nem is nagyon találkozhatunk a jelenlegi mezőnyben.

A készülékház teljesen egyedi.

A termék tényleg feltehető akár egy polcra is, valamint pakolhatóak a tetejére kisebb apróságok, például figurák, szobrocskák és fényképek is akár, sőt egy partin még akár pohártartóként is bevethető. A távolról egyszerűnek tűnő készülékház tele van finom részletekkel, trükkös ívekkel, kigömbölyödésekkel. Üvölt róla, hogy egy magasabb kategóriás, különlegesebb modell, ami tényleg magára rántja a tekintetet. A dobozában egyébként leltünk néhány lábként funkcionáló csövet is, amelyek az aljába csavarhatóak, és ilyenkor kicsit olyan hatást kelt, mintha egy festőállványra pakolták volna a terméket.

Akár polcként is bevethető.

Általában nem különösebben rajongok a hivalkodó megjelenésű technológiai eszközökért, de a Serif a kivétel, mert ez kifejezetten tetszik. A végeredmény elegáns, letisztult, és ráadásul funkcionális. Gyakorlatilag bármilyen típusú enteriõrbe behelyezhető, és akár egy keskeny asztalkára vagy éjjeliszekrényre is felpakolható, azokon is stabilan megáll. Több színben is elérhető, nálunk a kék verzió járt, de láttam már belőle zöldet, bordót és fehéret is, és mindegyik jól nézett ki.

Tévének milyen?

A remek dizájn egy dolog, de mivel egy tévéről van szó és nem egy műtárgyról, ezért a termék megítélése szempontjából az sem mellékes, hogy milyen a hangja vagy a képminősége. A jelek szerint ennél tisztában vannak Samsungék is, hiszen megkapta a cég mesterséges intelligencia eljárásokkal felturbózott képfeldolgozó processzorát, valamint 4K-s kvantumpontos QLED kijelzőjét. A képernyő ráadásul matt, köszönhetően a speciális felületkezelésnek, azaz a roppantul idegesítő tükröződéstől, becsillanástól nem kell tartani.

A kép minősége meglepően jó!

Ez már önmagában nagy dzsóker, és ráadásul a színek is szépek, erőteljesek, a fekete pedig kellően mélynek tűnt. A kontrasztosság is rendben van, bár e téren nem kelhet versenyre a fejlettebb technológiára épülő OLED készülékekkel. A mozgások visszaadása hibátlan, a 120 Hz-es képfrissítésnek, illetve az alacsony késleltetésnek köszönhetően pedig játékra is alkalmas, akár egy új PlaySation vagy Xbox konzol is rádugható.

A fényereje közepes, a méréseim alapján maximum 650 nit, ami messze elmarad a jelenleg legjobbnak számító készülékektől. Ez pedig azt jelenti, hogy a HDR tartalmak nem jelennek meg annyira látványosan, mint azok esetében, de ezt azért túl lehet élni valahogy.

Hang és kezelés

A megszólalás terén kisebb csalódást okozott, hiszen a szokatlanul vaskos készülékházba befért volna egy, a szokásosnál lényegesen komolyabb hangrendszer is. Azonban csak négy darab, teljesen szokványos, kis teljesítményű, rejtett hangszórót kapott, és még a mélynyomó is hiányzik belőle. A A 40 wattos teljesítmény egy átlagos méretű szobába bőven elég, zavaró hibákat sem tapasztalni, azonban a basszusok fájó hiánya miatt a hangzásból hiányzik az élet, a dinamizmus, és a jó sztereóról is le kell mondani.

Internetezni is lehet rajta. Az okos funkciók sem hiányoznak.

A The Serif megkapta a Samsung privát és még exkluzív okostévé rendszerét, amely az egyik legjobb jelenleg. Tud magyarul, nem akad, nem fagy, a kiadott parancsokra sebesen reagál, és átlátható, felhasználóbarát.

A távirányító is dizájnos.

A segítségével menedzselhető az okos otthon ökoszisztéma, mód nyílik a rádugott pendrive-okon található filmek lejátszására, elérhetőek és szerkeszthetőek a felhőbe feltöltött Office 365 dokumentumok, valamint megnyitható a levelezés, illetve a Skype is.

Ennél is fontosabb, hogy rengeteg fontos és népszerű online streaming app is elindítható.

Azaz elérhető az HBO, a Prime, a Skyshowtime, az RTL+ vagy a Netflix gigantikus filmes és sorozatos kínálata, nézhetőek kosárlabda, foci, hoki és baseball meccsek. Emellett természetesen a YouTube videókról, illetve a weboldalak meglátogatásáról sem kell lemondani.

Megéri a Samsung The Serif?

Ha csak pusztán a kép- és hang minőségét nézzük, akkor már olcsóbban kapunk nagyjából ilyen tudású, ugyanekkora tévét, hiszen a nálunk járt 55 inches változat 450 000 forintba kerül. Viszont A Samsung The Serif egy látszatra is különleges, szokatlan tv, amelynek pont az egyediségéből fakadóan közvetlen vetélytársa nincs is.

Van belőle fehér változat is. Kép: Samsung

A különleges formaterv itt az extra, amit meg kell fizetni, és a dizájn jelen esetben meg is éri az árát. De mivel ez pont egy szubjektív dolog, ezért nyilván lesz, aki ezt máshogy gondolja. Ezért azt javasolnám, hogy aki egy ilyen készülék megvásárlásán töri a fejét, az mindenképp menjen el, és nézze meg élőben is.

The post Van helye egy átlagos otthonban a világ legdizájnosabb tévéjének? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés