:

Több pénzt égetnek el hirdetésre, mint a Megafon

Több pénzt égetnek el hirdetésre, mint a Megafon

Brutális összeget költ itthon reklámra a Temu, jóval többet, mint amennyit a propagandisták Facebook-hirdetésekre szoktak. Mondjuk, tartalmi igényességgel semelyiküket sem lehet vádolni. Itt egy eszköz, ami a kínai webshop hazai hirdetési aktivitását figyeli. Új rovat: Temu-akták.

Új rovat: Temu-akták

2024 a Temu éve. Nálad is az lesz, legyél vásárló vagy e-kereskedő. Új rovat a Forbes.hu-n Vaszkó Ivánnal: hírek, iparági pletykák, mérések, elemzések minden héten (vagy kéthetente).

„A Temu a magyar e-kereskedők Mohácsa” – így foglalta össze egy elemző a hazai piac helyzetét. Túl drámai kijelentésnek hathat, de mint indokolta, a kis és közepes webshopok nagyon is ki vannak téve a kínai óriás embertelen tőkeerejének. Aki nem tud lépést tartani, az közép- vagy hosszú távon tönkremehet.

Ugyanis a Temunál a már jól ismert értékajánlaton (széles termékkör, felgyorsult kiszállítás, magyar webszájt, nevetséges árak nem mindig nevetséges minőségért) és vádakon túl (dömpingárazás, kényszermunkáztatás, adatkezelési aggályok) a világ minden pénzét elverik marketingre.

Félmilliárd forint hirdetésre

Becslések szerint a Temu 2023-as marketingköltése 1,7 milliárd dollár volt (16 milliárd dolláros becsült bevétel és rendelésenként hétdolláros bukó mellett), ez az összeg 2024-re 3 milliárd dollárra kúszhat.

A Growww Digital nevű digitálismarketing-ügynökség nemrég megbecsülte a Temu hazai költéseit is.

Tavaly decemberben, a karácsonyi szezon véghajrájában körülbelül 500 millió forintot égettek el online hirdetésekre, kb. 25-ször annyit, mint amennyit itthon egy közepes méretű (évi egymilliárdos forgalmú) webshop szokott. Megkérdeztük a Temut, hogy hogyan kommentálják a becslést, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Viszonyításként, a Telex szerint a magyar politikai-közéleti hirdetők 2019 tavasza és 2023 novembere között összesen 10 milliárdot költöttek facebookos fizetett posztokra.

Azt már a Lakmusz írta meg, hogy a kormánypárti Megafon évkezdet óta, szűk két hónap alatt komoly pénzeket, több mint 110 milliót szórt el, hogy központi üzeneteket terjesszen a közösségi médiában, ebből közel 50 milliót a lemond(at)ások utáni héten költött el.

Utóbbi összegből sem nehéz több százezer vagy millió júzerhez eljutni. Na, ehhez képest képzeljük el a Temu egyhavi félmilliárdját.

A Growww Digital becslése szerint decemberben a Temu hirdetései átlagosan 75 százalékban jöttek fel egy Google-keresésnél. Magyar e-kereskedőknél ez az arány 40–50 százalék szokott lenni, 60 százalék felett pedig gyakorlatilag nincs profit a terméken.

Szabó László, a Growww Digital ügyvezető partnere korábban a Millásreggeliben fogalmazta meg jótanácsát:

egyhamar ne számítsunk rá, hogy csitulni fog az agresszív piacszerzési stratégia, a nyomás a geopolitikai erőviszonyok miatt akár novemberig, az amerikai elnökválasztásig is kitarthat.

Több ebből Több pénzt égetnek el hirdetésre, mint a Megafon Büfépénz: nem biztos, hogy jobban járt az Operaház, 100 millió miatt perlik is

Temu Index

Amíg tombol a Temu-jelenség, addig is a Growww Digital lefejlesztett egy marketingeszközt, a Temu Indexet, amit a magyar sajtóban a Forbes.hu-val osztottak meg először.

Ennek lényege, hogy hetekre bontva, egy darab mérőszámba sűrítve mutatja meg, hogy egy százas skálán milyen intenzitással nyomul a Temu a Google hirdetési platformján, avagy mennyit költ nálunk a cég, a Google pedig milyen gyakorisággal dob fel temus termékeket.

Az index 0, ha a Temu nem hirdet, 100 pedig a teljes dominancia, de 50-től felfele is már jelentős hirdetési jelenlétről beszélünk. Az index mintáját, ami alapján a Growww Digital becsül, több mutató adja, beleértve a versenytárs e-kereskedőkhöz köthető több mint 90 hirdetési fiók adatait is.

Temu Index – a február 26-i héten 68 pontot mutatott, ami már jelentős hirdetési jelenlétnek számít a Temutól. Forrás és ábra: Growww Digital.

„Fokozatosan nagyon határozott hirdetési tevékenységet épített fel a Temu tavaly október óta. Eddig soha nem látott hirdetési intenzitás volt tapasztalható a magyar piacon”

– foglalta össze Szabó László ügyvezető partner a Forbes.hu-nak.

Az indexből most kiderül, hogy a decemberi kiköltekezés januárral folytatódott tovább, még intenzívebben is, mint karácsony előtt, aztán februárban történt némi visszakorrigálás a decemberi szintekre.

A szakember szerint ebből is jól látható, hogy a Temu még tanulja, teszteli a magyar piacot, kísérletezik vele. Hozzátette, a következő heteket azért lesz fontos figyelni, mert az adatokból lehet majd a jövőbeni hirdetési stratégiára következtetni.

Van egy temus témád? Hallottál valami izgalmasat?

Írd meg TEMU-AKTÁK tárggyal az ivan.vaszko@forbes.hu-ra!

Siralmas Facebook-marketing

Ami a Meta felületeit illeti (Facebook, Instagram), „gyakorlatilag ráöntötték a hirdetéseket a piacra”, mondta Szabó. Mint magyarázta, a Meta Ad Library adatai alapján október óta több mint 40 ezer különböző Temu-hirdetés jelent meg Magyarországon. Egy átlagos magyar e-kereskedőnél alig pár száz hirdetésről beszélhetünk ugyanezen időszakban.

„És korántsem professzionális szinten kommunikálnak”

– tette hozzá Szabó a Temuról.

Például három különböző, más-más nevű Facebook-profilról hirdet a cég (Temu Hungary, Temu Europe, Shoptemu), ami Szabó szerint nem jó stratégia a márkához kapcsolódó bizalomépítésre, összezavarja a felhasználókat, hogy melyik igazából a Temu.

De Szabó szerint az sem építi a bizalmat, hogy a tartalomfolyam igénytelen, tele van nyelvtani hibával, a márkáról és a háttérről nem kommunikálnak, a kommenteket pedig sehogy nem kezelik.

E-kereskedő vagyok. Hogyan használjam a Temu Indexet? Szabó szerint érdemes hétről hétre követni az eszközt, mert kompetitív piaci metrikát képvisel, friss adatok alapján jelzi a PPC (kattintás alapú) hirdetési verseny intenzitását. Hirdetési szempontból az e-kereskedőnek külön kellene kezelnie azokat a termékkategóriákat, ahol a Temu fenyegetést jelent, és érdemes fokozottan figyelni az optimalizálásra, mert itt emelkednek a CPC, avagy kattintásonkénti árak, a termékáraknál viszont lefelé ható nyomás keletkezik. A szakember szerint a költségcsökkentés és versenyképesség megtartása miatt szinte kihagyhatatlan a Shopping CSS nevű, árösszehasonlító megoldás használata a shopping kampányoknál, ezzel az EU-n belül élhet minden e-kereskedő. Emellett ajánlja a márkanév levédetését (védjegyoltalom alá helyezését) is, és ezt a Google-hirdetéseknél beállítani a keresési kampányoknál, hogy a Temu ne tudjon ráhirdetni a márkanévre.

The post Több pénzt égetnek el hirdetésre, mint a Megafon appeared first on Forbes.hu.