:
Breaking News

Akkugyárak: Mészáros vagyonának másfélszeresét költheti Kína naperőművekre Magyarországon

Mintegy 900 milliárd forintért építhet Kína naperőműveket Magyarországon az épülő akku- és autógyártók energiaigényének fedezésére.

Mi történt? Mintegy 2-2,5 gigawatt naperőművi kapacitást építhetnek az országba települő kínai akkumulátor- és autógyártók, írja a hvg.hu. A lap a VSquare egyik forrását idézve azt írja, a Magyarországon terjeszkedő akku- és elektromos autógyárakat építő kínai cégek felismerték, hogy

a kormány nem talál megoldásokat az energiaigényeik fedezésére, így a saját kezükbe vették az ügyet.

A forrás alapján a kínai naperőmű-beruházások összértéke legalább 2,5 milliárd dollár, azaz mintegy 900 milliárd forint lesz. Ez nagyságrendileg körülbelül másfélszerese a jelenlegi leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc becsült vagyonának.

Ez nagy beruházásnak számít? Magyarország legnagyobb naperőművét fél éve adták át Mezőcsáton. Az a beruházás 90 milliárd forintba került, az erőmű névleges kapacitása 250 megawatt. A feltételezett kínai projekt tehát ennek tízszerese: a működő paksi atomerőmű kapacitása egy gigawatt, Paks II-é 1,4 gigawatt lesz a megépülése után.

Több ebből Óriási elosztóközpontot épített az egyik leggazdagabb magyar, kétes kínai technológiával

Háttér: Orbán az évértékelő beszédében azt mondta, szélsebesen felépítjük a naperőműveinket. Ha a VSquare értesülése igaz, a naperőműveink jelentős részben kínai szereplők erőművei lesznek, írja a hvg.hu. A kormánykommunikáció az ázsiai akkugyártók által itt épített kapacitásokra is úgy hivatkozik, mintha azok „Magyarország” kapacitásai lennének.

The post Akkugyárak: Mészáros vagyonának másfélszeresét költheti Kína naperőművekre Magyarországon appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés