:

Fordulat a Természettudományi Múzeum több éves költözési cirkuszában

Fordulat a Természettudományi Múzeum több éves költözési cirkuszában

A patinás múzeum százmilliárdokba kerülő elköltöztetése a fővárosból több éve napirenden van, és továbbra sem került le onnan, de „a legnagyobb blődségnek talán mégiscsak megálljt parancsolhat a józan ész.”

Mi történt? Egy, a Válasz Online birtokába jutott előterjesztés szerint mégsem vinnék Debrecenbe a Természettudományi Múzeumot. A Csák János tárcája által készített friss dokumentum szerint a korábbi kormánydöntést felül kellene bírálni és inkább az egykori Kilián-laktanyába (Budapest, a Ferenc körút és az Üllői út kereszteződése) kellene költöztetni az intézményt. 

Kontextus. A Debrecenbe költöztetés ötlete már 2018-ban felvetődött, a kormányhatározatba foglalt döntés pedig 2019-ben született meg. Szakmai körökben hatalmas felzúdulást keltett a költöztetési terv, már csak azért is, mert méregdrága lett volna: ha az MTM két ingatlanba költözött volna Debrecenben, akkor csak a két épület felhúzásának költsége 170 milliárd forint lenne, ráadásul 7 év lenne felépíteni ezeket. További 20 milliárd és négy év lenne a költözés, összesen tehát több mint 190 milliárd forintot költenének el úgy, hogy a múzeum legkorábban 2034-ben, tíz év múlva lehetne Debrecenben.

Fotó: Természettudományi Múzeum/Facebook

Mi van ebben az új előterjesztésben? A február 19-i dátummal ellátott, a kormány részére készült 29 oldalas előterjesztés a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) elhelyezéséről szól, annak lehetséges módozatait járja körül, s javaslatot is megfogalmaz: maradjon az intézmény inkább mégis Budapesten. A dokumentumban végigszámolják, melyik változat mivel járna és mennyibe kerülne, majd javaslatot is tartalmaz. Ennek a dokumentumnak, ahogyan a Válasz fogalmaz, több mint négy évvel ezelőtt kellett volna elkészülnie – még azelőtt, hogy megszületett a kormányhatározat a múzeum Debrecenbe költöztetéséről.

Mi jön ezután? A Válasz online értesülései szerint az előterjesztés a közigazgatási államtitkári értekezletet már megjárta, a kormány azonban még nem tárgyalta azt.

The post Fordulat a Természettudományi Múzeum több éves költözési cirkuszában appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés