:

Perelnek a bezárt programozóiskola egykori diákjai

A magyar alapítók ugyan pénzzel is támogatták, hogy a diákok máshol befejezhessék a tanulmányaikat, a hallgatók egy része mégis perel.

Mi történt? Kártérítési pert indít a Green Fox Academy programozóiskola korábbi tanulóinak egy nagyjából 40 fős csoportja, mivel az iskola bezárásával már nem tudták a képzéshez tartozó állásgaranciát érvényesíteni – írja a Telex.

Miért perelnek? Ehhez ismerni kell a programozóiskolák üzleti modelljét. Ők tandíjat kértek a diákoktól az intenzív képzésért cserébe, és azoktól a cégektől is volt bevételük, ahova kiközvetítettek végzett hallgatókat. A Green Foxnál extra volt, hogy a diákoknak állásgaranciát is ígértek, ezért a diákok a végzést követő 3 hónapban nem is kereshettek maguknak állást. Ellenkező esetben 800 ezer forintos kötbért kellett volna fizetniük. Az állásgarancia miatt volt igazán vonzó a képzés. (Az intenzív képzésre sok karrierváltó jelentkezett, ez időben is komoly vállalás volt.)

Több ebből Kész, vége, tényleg lőttek a programozó iskoláknak? Kamikaze üzemmódra vált a sikerágazat?

Mit lépett Green Fox? A cég egy befektető többségi tulajdonába került, aki megkezdte a nemzetközi terjeszkedést. A piaci helyzet megváltozása miatt azonban végül lehúzták a rolót. Ennek okairól a Green Fox egyik magyar alapítótársa írt nemrég a Forbes.hu-n egy vendégírást. A magyar alapítók saját pénzükből igyekeztek kisegíteni a diákokat, hogy azok a CodeCool-ban le tudják zárni a képzésüket. 80 magyar diákból 74-en folytatták itt (ez szintén egy magyar alapítású iskola, Boda József alapító is írt a Forbes.hu-ra a piaci helyzetről nemrég). A CodeCool-nál nincs állásgarancia.

Mi következik most? A Green Foxban nem maradt annyi pénz se egyelőre, hogy kifizessék a hallgatók elhelyezését más iskolákban. A Telexnek elismerték, a törvény alapján a tanulók majd a felszámolónál érvényesíthetik kártérítési követeléseiket.

The post Perelnek a bezárt programozóiskola egykori diákjai appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés