:
Breaking News

Kínának szivárogtatott a Google mérnöke – ez várhat rá

A kínai Linvej Ting 2019 óta dolgozott a Google-nél, a vád szerint egy éven át lopott bizalmas információkat a cégtől, hogy azokat Kínának adja tovább. Slusszpoénként még egy saját mesterséges intelligenciával foglalkozó céget is alapított – írja az Engadget.

Mi történt? A férfit azzal vádolják, hogy 2022 és 2023 között a céges laptopja információit először Apple jegyzettömbjébe másolta, PDF formátumba konvertálta majd privát felhőtárhelyébe töltötte fel. Így tudta elkerülni, hogy a rendszer kiszűrje az adatlopást. A Google-ös belépőkártyáját másnak adta, így miközben a nevében dolgoztak az irodából, ő kényelmesen szivárogatott saját otthonából. A fő kuncsaft egy kínai cég volt, ahol mellesleg Ting volt a technológiai igazgató. Később saját mesterséges intelligenciával foglalkozó céget is alapított, a szintén kínai székhelyű vállalatban vezérigazgató lett.

Több ebből Kínának szivárogtatott a Google mérnöke – ez várhat rá SZÉP-kártyád van? A kormány arra kér, hogy költsd már el

Mi lesz most? Az FBI szerint a kiszivárogtatott információk rendkívül érzékeny adatok, amik a Google mesterséges intelligencia-infrastruktúrájának alapjait is jelenthetik. Ha bűnösnek találják, 10 év börtönt és 20 ezer dolláros (90 millió forint) büntetést kaphat üzleti titok lopásának vétsége miatt.

Kontextus. Kína és az USA között óriási verseny zajlik a mesterséges intelligencia fejlesztése terén, az FBI már egyenesen hidegháborúról beszél. Christopher Wray, az FBI igazgatója a mostani incidens kapcsán elmondta, ez újabb bizonyítéka annak, hogy Kína bármit megtesz, hogy ellopja az amerikai innovációt.

The post Kínának szivárogtatott a Google mérnöke – ez várhat rá appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés