:

VSquare: Kiabálásig fajult a visegrádi országok csúcsa, felkérdezték Orbánt az oroszok miatt

A cseh és a lengyel kormányfő is a magyar Oroszország-politika miatt értetlenkedett zárt körben a legutóbbi V4-találkozón. Nagyon feszült volt a négy miniszterelnök között a hangulat.

Mi történt? A VSquare tényfeltáró központ hírleve szerint a visegrádi országok február végi találkozója nagyon feszült volt. A cseh kormányfő, Petr Fiala eleve ahhoz kötötte a csúcs összehozását, hogy a magyar kormány végre zárja le a svédek NATO-csatlakozását (ez megtörtént azóta). A magyar, a cseh, a szlovák és a lengyel kormányfők azért ültek össze hosszabb kihagyás után, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba. A cél az volt, hogy mindenki őszintén beszéljen, hiszen a V4-ek együttműködése egyértelműen válságban van. A kormányfők ezért maguk négyen folytattak megbeszélést, munkatársaikat sem engedték a terembe. A megbeszélés egy órával tovább tartott a tervezettnél, és a lap forrásai helyenként kiabálásba fordult a heves vita.

A felállás. Donald Tusk lengyel, és Petr Fiala cseh kormányfő arról faggatták Orbán Viktor magyar kormányfőt, hogy miért akadályozza Ukrajna támogatását és az EU egységes fellépését. Robert Fico szlovák miniszterelnök – aki zárt ajtók mögött nyugatbarát, a kamerák előtt viszont inkább ukránellenes narratívát visz – egyáltalán nem segített Orbánnak, inkább passzív volt. A négy kormányfő végül közös sajtótájékoztatót is későbbre kellett halasztani.

Volt egy másik találkozó is. A V4-ek parlamentjeinek képviselői is összeültek a miniszterelnöki találkozó után, Magyarországot Hende Csaba képviselte. Erre a találkozóra az ukránok is küldtek delegáltak – ez a megbeszélés inkább kényelmetlen volt a magyar-szlovák párosnak, mint feszült.

Adamová Pekarová szellemes ajánlatot tett Hende Csaba parlamenti alelnöknek és Peter Pellegrini szlovák házelnöknek. Azt mondta, hogy ha országaik nem akarnak közvetlen támogatást nyújtani Ukrajnának fegyverek vásárlására, akkor egyszerűen csak adják a pénzt Csehországnak, majd ők vesznek fegyvereket Kijevnek.

A teljes hírlevél itt olvasható.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák (j-b) miniszterelnök a visegrádi négyek kormányfõinek csúcstalálkozóján Prágában 2024. február 27-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

The post VSquare: Kiabálásig fajult a visegrádi országok csúcsa, felkérdezték Orbánt az oroszok miatt appeared first on Forbes.hu.