:

Drágulunk, drágulunk – így alakultak a fogyasztói árak

A KSH legfrissebb jelentése szerint februárban az egy évvel korábbihoz és az egy hónappal korábbihoz képest is növekedtek a fogyasztói árak.

Mit történt? A Forbes.hu-hoz eljuttatott számok szerint 2024 februárjában a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Januárhoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 6,7 százalékkal drágultak.

Mi drágult leginkább? Az egy évvel korábbihoz képest az élelmiszerek ára 2,2 százalékkal nőtt. Ezen belül:

leginkább a cukoré (32,8 százalék), a csokoládé és kakaóé (14,4 százalék), az alkoholmentes üdítőitaloké (12,7 százalék), a büféáruké (12,2 százalék), valamint a sertéshúsé (9,4 százalék).

A szolgáltatások ára 10,0 százalékkal nőtt, ezen belül

a lakbér 14,4, a járműjavítás és -karbantartás 10,8, az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,8, a sport- és múzeumi belépők 9,5 százalékkal.

Csökkentek is bizonyos árak? Igen, például liszt ára 19,6 százalékkal, a tojásé 19,1 százalékkal, a sajté 15,6 százalékkal.

A háztartási energia 9,0 százalékkal lett olcsóbb, ezen belül a vezetékes gázért 19,3, az elektromos energiáért 3,3, a tűzifáért 1,9 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. A tartós fogyasztási cikkekért 2,0 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ezen belül a használt személygépkocsik ára 10,5 százalékkal csökkent.

Egy hónap alatt mi változott? Januárhoz képest a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek 0,2 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára 0,6 százalékkal nőtt, ezen belül a vezetékes gázért 1,7 százalékkal többet, a tűzifáért 2,2 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A szolgáltatások 0,6 százalékkal drágultak. A járműüzemanyagok ára 6,7 százalékkal nőtt.

The post Drágulunk, drágulunk – így alakultak a fogyasztói árak appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés