:

Történelmi magaslatok: ez a kedvencünk is drágul

Történelmi szintekre emelkedett a csokoládé alapanyagának ára. A kakaóbab-kínálat visszaesett, miközben keresletromlásra nem lehet számítani.

Mi történt? A kakaóbab árfolyama meredeken megemelkedett az év eleje óta: februárban hatezer, március elején a hétezer dolláros szint felett járt tonnánkénti ára – olvasható a CNBC-n. Jelenleg 7100 dollár per tonnánál jár, az rekordmagas ár. De a globális kereslet nem csökkent.

Miért? A világ kakaóbab-termelésének mintegy háromnegyedéért felelős Nyugat-Afrikában a klímaváltozás és a geopolitikai feszültségek jelentősen visszafogták a szüretet, ami miatt az árak rekordmagasra emelkedtek – írja a vg.hu.

Több ebből Drágulunk, drágulunk – így alakultak a fogyasztói árak Táborárak: mélyebbre kell nyúlniuk zsebükben a szülőknek

Miért nem csökken a kereslet? A mezőgazdasági árucikkek esetében a hirtelen drágulást rendszerint némi keresletcsökkenés követi, majd a piac berendezkedik az új árakra. A kakaóbabnál nem ez látszik. Paul Joules, a Rabobank árupiaci elemzője szerint a csokoládé keresletének dinamikája sokkal merevebb, mint más terményeknél. A feldolgozók nagy része még az áremelkedés előtt megkötötte a szerződéseket, a drágább szállítmányok hónapokkal később fognak bekerülni a gyárakba. Keresletromlásra csak az év második felében lehet számítani.

Lesz még árcsökkenés? Warren Patterson, az ING árupiaci stratégiáért felelős vezetője szerint a kínálat gyenge. Addig azonban nem lehet számítani árcsökkenésre, amíg nem csökken a kereslet és nem kerül egyensúlyba a piac.

The post Történelmi magaslatok: ez a kedvencünk is drágul appeared first on Forbes.hu.