:
Breaking News

Kész a beadvány, ingyen fordulhatnak az AB-hoz a napelemesek

Megíratták az alkotmányjogi beadványt, így a napelemesek jogorvoslati lehetőséggel élhetnek és az Alkotmánybírósághoz (AB) fordulhatnak. A NÉP Egyesület így segíti azokat a családok és vállalkozások, akiket veszélyeztetnek a háztartási méretű napelemes rendszerek elszámolásával kapcsolatos állami beavatkozások.

Mi történt? A Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Platformja Egyesület (NÉP) azt javasolja, hogy a háztartási méretű kiserőművek (hmke) tulajdonosai állampolgári jogukkal élve forduljanak az AB-hoz, mert a napelemes rendszerek szerződéseit hátrányosan érintik az egyoldalú kormányzati beavatkozások. Álláspontjuk szerint jelentős károkat okoznak és sértik a tulajdonhoz való jogot és az uniós irányelveket – írja a 24.hu.

Ezért a kormányrendeletek megsemmisítését kérik a napelemes rendszerek tulajdonosai az Alkotmánybíróságtól.

Hogyan zajlik? Az alkotmányjogi beadványt bármelyik hmke-s benyújthatja, aki károsultnak érzi magát, és egyetért a jogi szakértők által elkészített szakanyaggal. Lehetnek magánszemélyek, egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok is.

Mennyibe kerül? Így, hogy kész a beadvány, az eljárás maga költségmentes.

Sietni kell vele? Igen, az első benyújtási határidő két nap múlva van, március 10. De ezután is elfogadják a beadványokat, érvényesek lesznek. A későbbi beadványokhoz azonban szükségesek kisebb módosítások, amiket a panaszt előkészítő ügyvédi irodák el is végeznek.

Miért jobb ez így?  Mert az azonos tartalmú beadványokat az AB összevontan fogja kezelni. Minél többen nyújtják be, annál hatékonyabban tudják demonstrálni, milyen erős az elkötelezettségük a számukra jelentős károkat okozó törvényi rendelkezések megváltoztatására a NÉP szerint.

The post Kész a beadvány, ingyen fordulhatnak az AB-hoz a napelemesek appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés