:

Velük is megötszörözhetted volna a pénzed

Velük is megötszörözhetted volna a pénzed

Élelmiszerinfláció el, szolgáltatásinfláció be. 500 fölött a Facebook. Visszajáró, a Forbes.hu hétvégi sorozata. Minden héten összefoglaljuk, mi történt – vagy mi vár a pénztárcánkra.

Kínai segítség az amerikai csoda mögött

Nem csak az Nvidiával és a bitcoinnal lehetett az idén nagyokat kaszálni. Sok cég jól került ki a 2022-es válságot követő visszapattanásból, de Meta sikersztorija mellett sem lehet elmenni.

2022 novemberében még 90 dollár körül kereskedtek egy részvénnyel, 2024 márciusára már 500 dollárnál többet kell fizetni egy részvényért.

A Wall Street Journal a siker mögött a Temu áldásos kezeit látja. A kínai óriás közel

2 milliárd dollárt költött el reklámokra a cégnél.

A nagy Meta-felfutásban is látszik, hogy 2024 a Temu éve. Nálad is az lesz, legyél vásárló vagy e-kereskedő.

Temu-akták. Új rovat a Forbes.hu-n.

Az árfolyamon nem látszik, de pár órára a héten is lehalt a Facebook.

Infláció: Nem tűnt el, csak átalakult

Az elmúlt évek inflációs válsága első körben az élelmiszereket érintette, a 2024-es év azonban már a szolgáltatások és az iparcikkek drágulásával fog telni. Az árak vásárlóerő-paritáson mért trendje már fordulóban van – foglalta össze Németh Dávid, a K&H vezető elemzője a pénzintézet által rendezett eseményen.

A szakértő idén 4,2 százalék körül várja az átlagos inflációt.

A forint gyengülése szintén kockázatot jelent, hiszen az importon keresztül hatással lehet a magyarországi árakra.

– tette hozzá.

Németh Dávid szerint a kamatvágás következtében egyre fontosabbá válnak a magyar gazdaság fundamentumai, például a költségvetés helyzete, az államadósság alakulása, az exportképesség és a humántőke állapota.

Előzik a bankbetétek az állampapírokat

Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat.

Hiába tűnt úgy az elmúlt évben, hogy az állampapírok legyőzhetetlenekké váltak a kockázatmentes befektetések piacán. Ehhez képest a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat. Bankbetét, rég hallottunk rólad.

A piacon elérhető rövid távú betétek akár 11-12 százalékos éves hozamot is nyújthatnak kockázatmentesen, amennyiben rendelkezünk TBSZ számlával, ezeket adómentesen zsebre is rakhatjuk.

Ahogy szelídült az infláció, a bankbetétek kamatának iránytűjéül szolgáló jegybanki alapkamat újra összemérhetővé vált az általános pénzromlás mértékével – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

The post Velük is megötszörözhetted volna a pénzed appeared first on Forbes.hu.