:

K. Endre újra akcióba lépett

K. Endre újra akcióba lépett

A bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesét azért ítélték el, mert vallomásuk megváltoztatására akart rávenni molesztált gyerekeket. Kegyelmet kapott. Most megint felkeresett egy áldozatot.

Mi történt? Az RTL rejtett kamerával rögzítette (lásd a videót lejjebb), hogy a kegyelmi botrány egyik főszereplője, K. Endre megkereste az egyik áldozatot, újfent arra akarta rávenni, hogy változtassa meg – 8 évvel ezelőtti – K.-ra nézve terhelő vallomását. A most is igen nehéz körülmények között élő fiú belement. Három felvétel is készült, amelyek a volt igazgatóhelyettes ártatlanságáról szóltak. Aztán néhány nappal később ismét találkoztak, akkor

K. Endre az ügyvédjére hivatkozva arról beszélt, lehet, hogy szükség lenne egy új videóra is. Ezt a találkozót az RTL rejtett kamerával rögzítette.

Kit keresett most meg? K. Endre eddig nem akart nyilatkozni, de egy hozzá köthető Facebook oldalon az ártatlanságát próbálta igazolni, noha a bírósági iratokból is az derült ki eddig, hogy elég egyértelmű bizonyítékok szóltak ellene. Ugyan kegyelmet kapott, és még csak priusza sem lesz, mégis újra arra akart rávenni egy áldozatot, hogy változtassa meg a korábbi vallomását. Gyakorlatilag ezért is ítélték el. Most ugyanazzal a fiúval találkozott, akit 2016-ban fenyegetett meg. Úgy szervezte meg a találkozót, hogy

az egykori áldozat családjának 6000 forintot és egy csomag cigarettát vett.

Ebből is látszik, milyen nehéz sorsú családról van szó.

Kontextus. A bicskei gyermekotthonban történt bántalmazásokat, szexuális zaklatást az RTL dolgozta fel elsőként 2016-ban. Enélkül talán el sem ítélik V. Jánost, az otthon egykori igazgatóját és az őt fedező helyettesét, K. Endrét. Hogy utóbbinak Novák Katalin kegyelmet adott, azt a 444 írta meg először. Az ügy magával sodorta Novák Katalin köztársasági elnököt és Varga Judit egykori igazságügyminisztert is (őt nemrég bizalmas helyzetben fotózták le, nem is akárkivel).

Következmény. Hogy K. újra akcióba lendült, az elég egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nemcsak politikailag volt nagy hiba kegyelmet adni neki. Az ügyből eleve csak azért lett botrány, mert majdnem egy évvel a kegyelmi kérvény pozitív elbírálása után az kiderült (a jelenleg hatályos jogszabályok szerint sem az indoklást, sem magát a döntést nem kell nyilvánosságra hozni).

Új elnök, új botrány. Sulyok Tamást, Novák utódját ma iktatták be hivatalosan, most már ő a köztársaság elnöke. Róla eddig az derült ki, hogy nem mondott igazat apja szélsőjobboldali múltjáról. A tényeket közlő kutatóknak azt mondta, a családi legendárium neki fontosabb, mint hogy a hivatalos dokumentumok mit bizonyítanak.

The post K. Endre újra akcióba lépett appeared first on Forbes.hu.