:

A NER-vagyon rejtegetése gátolhatja meg a nagy vasút-üzletet

A hazai, jellemzően kormányközeli gazdasági elit vagyonának maszkolására szolgáló magántőkealapok konstrukciója miatti aggályok miatt feküdhet keresztbe a Talgo-felvásárlásnak a spanyol kormány.

Mi történt? A G7 értesülései szerint a spanyol kormány mindent megtesz azért, hogy elgáncsolja a magyar konzorcium által tett felvásárlási ajánlat megvalósulását a spanyol Talgo járműgyártó ügyében.

Mi a probléma? A magyar jogrendben kialakított magántőkealapok konstrukciójában a tényleges végső tulajdonos, illetve haszonélvező kiléte teljesen rejtve marad. Emiatt a spanyol kormány attól fél, hogy az ajánlat mögött ténylegesen a magyar állam áll, ami a jó orosz kapcsolatok miatt lenne problémás. Ez egyébként az éves 50 leggazdagabb magyar kiadványunk munkálatait is egyre inkább megnehezíti.

Kontextus. Az ajánlat mögött álló konzorcium egyik tagja a Magyar Vagon Befektetési Zrt. , ami a honvédelmi miniszter Szalay-Bobrovniczky Kristóf érdekeltségéből került a Mol-vezér Hernádi Zsolt holdudvarához köthető Solva II. magántőkealaphoz. Az alap valós tulajdonosáról hitelt érdemlően nem lehet tudomást szerezni, csak az azt kezelő társaság tulajdonosai alapján lehet következtetéseket levonni. Ráadásul a Solva II. az MNB nyilvántartása alapján már nem a Hernádihoz közvetlenül köthető Gran Private Equity Zrt. kezelésében működik, azt a Mol-lányvállalat Lead Ventures vette át, így méginkább megnehezedik a valós tulajdonosi szál kibogozása.

The post A NER-vagyon rejtegetése gátolhatja meg a nagy vasút-üzletet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés