:

Vegyesen indult a kedd reggel a váltókban

Vegyesen indult a kedd reggel a váltókban

Aki eurót vett volna az jól, aki dollárt az rosszul járt. Az MNB szerint rendben van a kapcsolat Orbán és Matolcsy között.

Mi történt? Az euró jegyzése reggel hét órára 394,70 forintra ment fel az előző esti 394,62 forintról, a dolláré 360,67 forintra csökkent 361,16-ról, a svájci franké pedig 411,27 forinton áll 411,20 forint után.

Az év eleji kezdéshez képest a forint 2,9 százalékkal gyengült az euróval, 3,8 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Kontextus. Múlt héten még egyéves mélypontján keringett a forint az euróval szemben, de nem tett neki jó az sem, amikor Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) rendezvényén a hét elején arról beszélt, – a jegybank kontra kormány csörte újabb állomásaként –, hogy azért tartják a miniszterelnököt, hogy a gazdaságpolitika mögül az egyszerű gazdasági megfontolások ne tűnjenek el, hogy megjelenjen a józan paraszti ész.

Hétfő délelőtt az MNB cáfolta azokat a híreket, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök között megromlott a kapcsolat, ez azonban nem segített, a tegnap 0,35 százalékot esett a valuta.

Mi következik most? „Nagyon könnyen elképzelhető, sőt valószínű, hogy a 400–410-es tartományt is meglátogatja az euró árfolyama az idei évben.” – mondta el tegnap Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az index-nek.

Az elemző szerint fontos kérdés, hogy az Európai Központi Bank és a Federal Reserve mikor kezdi meg a kamatvágási ciklusait, ami tompíthatja majd a forint kamattöbbletének csökkenését. A jelenlegi várakozások alapján júniusban indulhat meg a folyamat.

The post Vegyesen indult a kedd reggel a váltókban appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés