:

Tíz év sem kellett az albérletárak megduplázódásához

2015 óta nem telt el egy évtized, de már több mint kétszer annyiba kerülnek albérletek, mint akkor. Meddig mehet ez így tovább?

Mi történt? Tovább nőttek a lakbérek 2024 februárjában. Januárhoz képest országosan 1, Budapesten pedig 1,1 százalékos volt az emelkedés, éves szinten pedig 11,6 és 11,3 százalékos drágulás következett be, derül ki a KSH-ingatlan.com lakbérindex eredményeiből – írja a 24.hu.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az albérletek drágulása elsősorban azzal magyarázható, hogy a bérek és keresetek jelentősen emelkedtek, márpedig erre reagálnak a legérzékenyebben a tulajdonosok.

Amint növekedést látnak, feljebb viszik a bérleti díjakat.

Kontextus: A drágulás üteme folyamatosan lassul, januárban országosan még másfél, Budapesten pedig közel két százalékos volt a havi növekedés üteme.

Az albérletpiac februári alakulása mellett az ingatlan.com elemzése ismerteti, hogy március elején mennyibe kerültek a kiadó lakások az országban.

Budapesten az átlagos lakbér 250 ezer forintot tett ki.

Az albérletpiac alapját képező XI. és XIII. kerületben 240 és 250 ezer forintért, a II.-ban 335 ezer forintért, míg a IX.-ben 235 ezer forintért lehet kibérelni a lakóingatlanokat havonta.

Mindössze négy olyan kerület – a X., a XV., a XX. és a XXI. – van, ahol 200 ezer forint alatt maradnak az átlagos lakbérek.

The post Tíz év sem kellett az albérletárak megduplázódásához appeared first on Forbes.hu.