:

Szijjártó aláírt: eldőlt Rákosrendező és a maxi-Dubaj sorsa

A rákosrendezői pályaudvar környékét már elkezdték kiüríteni. A külügyminiszter pedig aláírta a szerződést az ötmilliárd eurós gigaprojektről.

Mi történt? A magyar külgazdasági és külügyminiszter, valamint Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, az Egyesült Arab Emírségek külkereskedelmi államminisztere Budapesten aláírták a maxi-Dubajról szóló szerződést – írja az MTI.

Egy nagy szám. Ötmilliárd eurós óriásberuházással épül új városrész a budapesti Hősök tere mögött. A fejlesztő az Eagle Hills ingatlanfejlesztő óriásvállalat.

Tájseb? A korábbi tervek szerint a Hősök tere mögötti panorámát több – budapesti mércével mérve – felhőkarcoló töri majd meg. A projektről korábban Lázár János építésügyi miniszter tárgyalt. Akkor úgy lehetett tudni, az állam is beszáll a finanszírozásba, cserébe az Eagle Hills részt vállal a helyi közlekedés átépítésében is.

Mi lesz most? Úgy tűnik, a kormány sem a helyi önkormányzatokkal, sem a lakókkal nem egyeztetett végül érdemben a beruházásról, végig tolja erőből. Miközben a budapesti látképet alapvetően határozhatja meg a projekt.

A fővárosi önkormányzat inkább egy ökovárost képzelt a területre, megfizethető lakásokkal. Félő, hogy inkább luxus- és prémiumlakások épülnek majd itt, amik nem sokat segítenek majd a budapesti lakhatási problémákon. Az aggodalom oka az Eagle Hills belgrádi gigaprojektje, amiről itt írtunk.

The post Szijjártó aláírt: eldőlt Rákosrendező és a maxi-Dubaj sorsa appeared first on Forbes.hu.