:

Mi lesz veled, TikTok? – Fontos döntést hozott az USA, jöhet a betiltás?

Az amerikai képviselőház szerdán elsöprő többséggel elfogadta azt a törvényjavaslatot, ami arra kötelezi a TikTok anyavállalát, a ByteDance-t, hogy adja el a közösségi applikációt.

Mi történt? A javaslatot, ami szerint a ByteDance a törvénybe lépés után 180 napon belül köteles eladni a TikTokot egy amerikai cégnek, elsöprő döntéssel, 352-65 arányban szavazta meg a testület. Ha ez nem történik meg, az USA-ban akár be is tilthatják a közösségi platformot – szemlézi az MTI.

Több ebből Mi lesz veled, TikTok? – Fontos döntést hozott az USA, jöhet a betiltás? Ezért lett majdnem 400 a forint, de mitől lenne jobb?

Kontextus. A törvényjavaslat beterjesztői úgy vélik, hogy a kínai app nemzetbiztonsági kockázatot jelent az USA-nak. Azzal érvelnek, hogy a tulajdonos ByteDance nevű techcég a kínai kormány befolyása alatt áll, és a felhasználók adatait folyamatosan szivárogtatja a kínai állam felé. A videóalkalmazás használata az amerikai kormányzati eszközökön már most is tilos.

Mit szól ehhez a TikTok és Kína? A törvényjavaslat szavazása előtt Kína közleményben figyelmeztette az USA-t, hogy ez visszaüthet rájuk. A ByteDance tiltakozik, szerintük ez pusztán a betiltásról szól. Hangsúlyozták, hogy a szenátusnak figyelembe kéne vennie a mintegy 170 millió felhasználó és 7 millió amerikai kisvállalkozás érdekeit.

Mi lesz most? A TikTok-törvény hatályba lépést jogi felülvizsgálat késleltetheti, az alkotmányosságát a szövetségi Legfelsőbb Bíróság állapíthatja meg.

The post Mi lesz veled, TikTok? – Fontos döntést hozott az USA, jöhet a betiltás? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés