:

A magyar pénzek miatt perel az Európai Parlament

Több mint tízmilliárd eurónyi forrásról van szó. A per befolyásolhatja az uniós támogatások folyósítását, és az eljárás végéig azok utalását is felfüggeszthetik.

Mi történt? Az Európai Parlament pert indított az Európai Bizottság ellen a Magyarország számára befagyasztott 10,2 milliárd eurónyi befagyasztott pénzeszköz felszabadítása miatt- írja az Euronews.

Előzmények. Az Európai Parlament jogi szakbizottsága hétfőn este zárt ajtók mögött úgy döntött, beperli az Európai Bizottságot, mivel tavaly karácsony előtt kellő jogalap nélkül szabadított fel 10,2 milliárd euró forrást Magyarország felé. Ehhez az ország a jogállamiság tartós hiányossága miatt nem tudott hozzáférni. A végrehajtó hatalom akkor azzal érvelt, hogy Budapest tavaly májusban elfogadta az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését és a bíróságok politikai befolyásolásának mérséklését célzó reformot.

A törvényhozók ezt az érvelést megkérdőjelezték, és azt is kifogásolták, hogy egy nappal az uniós vezetők találkozója előtt oldották fel a hozzáférés tiltását.

Ez volt az a csúcstalálkozó, ahol Orbán Viktor azzal fenyegetőzött, hogy megvétózza az Ukrajnát érintő megállapodásokat.

Mit jelent ez? A per befolyásolhatja az uniós támogatások folyósítását, és az eljárás végéig fel is függeszthetik az utalást.

The post A magyar pénzek miatt perel az Európai Parlament appeared first on Forbes.hu.