:
Breaking News

Az egyik legnagyobb üzletlánc Svájcig menekül Orbán karmaitól

Az osztrák SPAR-vezér szerint a magyar miniszterelnök azzal környékezte meg a láncot, hogy engedjék be a tulajdonosi körbe a rokonát. Így szervezik át a hazai működést a külső befolyások ellen.

Mi történt? Az Economx.hu szemlézte Hans Reisch, az osztrák SPAR-csoport vezérigazgatójának nyilatkozatát. Azt mondta a Lebensmittel Zeitung élelmiszeripari szaklapnak, hogy vagyont vonnak ki Magyarországról, átszervezik a hazai működést, így védve a céget, mint fogalmazott, Orbán Viktor „karmaitól”, avagy az oligarcháktól.

Miért fontos ez? Reisch a lapnak arról beszélt, hogy Orbán már megkörnyékezte a láncot azzal, engedjék meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Az osztrák SPAR-vezér szerint

alapvetően a magyar kormány részesedésen keresztül akarja átvenni a cég tulajdonjogát.

Hogyan tovább? Amellett, hogy feljelentést tesznek az Európai Bizottságnál, amiért a magyar miniszterelnök különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, az üzletlánc Svájcba menekít valamekkora részt a magyarországi vagyonból. Vagyis az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét. Ennek részeként a telek- és épületjogok, illetve a nagykereskedelmi és logisztikai jogok kezelését amelyek kezelését át is telepítették Svájcba, ahol a SPAR az Aspiag Management AG nevű leánycéget működteti. Reisch hozzátette:

erős pozíciójuk miatt semmiképp nem akarnak kivonulni Magyarországról, helyette inkább felveszik a kesztyűt.

Kontextus. Reisch felelevenítette, hogy az Európai Parlament tavaly júniusban állapította meg, hogy „mélyen aggasztja”, hogy nagyszámú cég kerül magyar oligarchák kezébe. A külföldi szereplők ráadásul egyre gyakrabban panaszkodnak a magyar hatóságok tömeges jogsértéseire és a megfélemlítési kísérletekre, a kereskedelmi vállalatokra nehezedő nyomás pedig nő. A Lebensmittel Zeitung emlékeztet arra is, hogy a magyar kormány a közelmúltban ismét emelte a nettó árbevétel 4,1 százalékáról 4,5 százalékra a kiskereskedelmi cégek különadóját.

The post Az egyik legnagyobb üzletlánc Svájcig menekül Orbán karmaitól appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés