:

Postarendelet: az IKEA elegáns kritikája a kormány felé

Méltányolnánk, ha lenne előzetes vita – jelentette ki az online is jelentős forgalmat bonyolító bútoráruház. Napokon belül életbe lép a postarendelet, ami sokak életét megnehezítheti.

Mi történt? „Méltányolnánk, ha lehetőség nyílna a jelenlegihez hasonló döntések és operatív részleteinek előzetes megvitatására a magánszektorral” – közölte az IKEA bútoráruház az rtl.hu-val annak kapcsán, hogy napokon belül hatályba lép a postarendelet, ami minden Magyarországon működő webáruháznak kötelezővé teszi a Magyar Postát is felajánlani a kiszállításra.

Kontextus. Mint az alig néhány hete kiderült, március 28-tól kötelező lesz a Magyar Postával, azon belül a csomagszállítással foglalkozó MPL leányvállalattal is kiszállítatni minden megvásárolt cikket minden Magyarországon jelenlévő webáruháznál. Az MPL kommunikációja elég rugalmatlannak tűnik a témában, nemrég egy budapesti szakmai konferencián tartottak a Magyar Posta szerint „konstruktív” egyeztetést, ám az egyik résztvevő beszámolója szerint ennél sokkal egyoldalúbb volt az előadás.

Miért fontos ez? Szerződni ugyan nem kötelező a Magyar Postával, az kétségtelen, hogy a rendelkezés helyzetbe hozza az elmúlt években nehéz helyzetbe jutott vállalatot. A rendelet miatt nagy a pánik az e-kereskedelmi szektorban, főleg a kisebb szereplőknek jelenthet versenyhátrányt az extra, és ráadásul kötelező költségteher.

Több ebből Postarendelet: az IKEA elegáns kritikája a kormány felé Az egyik legnagyobb üzletlánc Svájcig menekül Orbán karmaitól

Hogyan tovább? Az rtl.hu több nagy piaci szereplőt is megkérdezett, hogy nekik mekkora problémát jelent az átállás. Az Emag és a MediaMarkt nem mondott különösebbet az ügyben, követik a hamarosan hatályba lépő jogszabályt. Ami az IKEA bútoráruházat illeti, Nicola Nappi, a cég csehországi, magyarországi és szlovákiai ügyfélelégedettségi vezetője már egy fokkal izgalmasabb választ adott: amellett, hogy „aktívan” dolgoznak a rendelkezés információi mentén, „további tárgyalásokat” kezdeményeztek a Magyar Postával „az együttműködés lehetőségeinek feltárása érdekében”.

Mi következik ebből? Az, hogy tíz nappal a jogszabály életbe lépése előtt még az ország egyik legnagyobb forgalmú webáruházában is maradtak kérdések. A szolgáltatáshoz szükséges extra erőforrások pontos mértékét még nem tudják megbecsülni az IKEA-nál, de azt meg tudják erősíteni, hogy „az előkészítési szakasz rendkívül időigényes”,

„Az előre nem látható változások miatt át kellett csoportosítanunk erőforrásainkat és késleltetnünk más üzletfejlesztési kezdeményezéseket és növekedési lehetőségeket a magyar piacon.”

Hozzátették: a kormány részéről „méltányolnánk, ha lehetőség nyílna a jelenlegihez hasonló döntések és operatív részleteinek előzetes megvitatására a magánszektorral”, hogy „minden szükséges lépést megtehessünk azért, hogy vásárlóink számára a legjobb minőséget nyújtsuk”.

Borítókép: a Magyar Posta új elektromos teherautói az átadásuk napján Budaörsön, a Porsche Hungaria Innovációs és Tréning Központjában 2023. november 21-én. A vállalat negyvenöt új, csomagszállításra és kézbesítésre is használható elektromos teherautót állít forgalomba.

The post Postarendelet: az IKEA elegáns kritikája a kormány felé appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés