:

Mészáros Lőrinc cége kiírt egy közbeszerzést. Kitalálod ki nyerte?

Mészáros Lőrinc és cégei szintet léptek : mostmár nemcsak sorra nyerik, hanem ők is írják ki a közbeszerzéseket. És akkor ez történik.

Mi történt? A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Optesz Opus Zrt. legújabb autós tenderét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Kft. nyerte el – ugyanúgy, mint tavaly nyáron egy másikat, írta az Átlátszó. Annak, hogy az ország leggazdagabb embere nem csak egyszerűen egyik zsebéből a másikba pakolta át a pénzt, hanem közbeiktatott két közbeszerzési eljárást, az az oka, hogy az Optesz közszolgáltatást végez, így a közbeszerzési szabályok szerint kötelessége a nyílt versenyeztetés. A cég eleget is tett ennek, amikor 130 (+ opcionálisan 21) darab (kis)haszongépjármű beszerzésére, tartós bérlésére keresett vállalkozókat. A két tender értéke összesen nettó 5,4 milliárd forint. 

Kontextus. „Gépjárművek tartós bérlete és szolgáltatásai” címmel írt ki meghívásos közbeszerzési eljárást az Optesz Opus Energetikai Támogató Zrt. tavaly év végén. A cég Magyarország két meghatározó energetikai szereplőjének, az Opus Tigáz Zrt. és Opus Titász Zrt. működését támogató tevékenységeket koordináló társasága. Ők végzik többek között az IT, a jogi, a beszerzési, raktározási, logisztikai, ingatlangazdálkodási, valamint az üzleti támogatási (gépjármű-üzemeltetési, dokumentumkezelési és üzleti adminisztrációs) szolgáltatásokat. A kiírás tartalmazott egy furcsa feltételt: olyan referenciát kellett bemutatni, amely 95 db autó tartós bérletére vonatkozik, és „amely során autómentésnél a legközelebbi telephelyen az autó kiürítésének, átrakodásának lehetősége is biztosított volt.” Hogy ez a feltétel pontosan mit jelent, azt valószínűleg csak az iparági bennfentesek tudják, de mindenesetre nehéz nem arra gondolni, hogy egy adott cég által biztosított feltételek jelennek meg kiírói elvárásként.

Mi lett az eredmény? (És ki lepődik meg ezen?) Három cég állt versenyben: a Mészáros M1 Autókereskedő Kft., a Mercarius Flottakezelő Kft. és a MOL Fleet Solution Flottakezelő Kft., de utóbbi jelentkezése érvénytelen lett. Végül a Mészáros M1 Kft. nyert, miután 77 millió forinttal olcsóbb, nettó 2,5 milliárdos ajánlatot adott a Mercarius 2,58 milliárdos ajánlatával szemben.

Hogyan tovább? Az Átlátszó közbeszerzési szakértője szerint az aktuális tendert érintő feltételekkel kapcsolatban felmerülhet annak a gyanúja, hogy a tendert az egyik Mészáros-cég a másikra szabva írta ki. A versenykorlátozó közbeszerzési feltételek bizonyítása azonban nagyon nehézkes. Könnyebb lehet azonban annak a kivizsgálása, hogy fennáll-e a cégek esetében az összeférhetetlenség. Az oknyomozó portál ezért összeférhetetlenségi gyanú miatt ezért bejelentést tesz a Közbeszerzési Hatóságnál.

The post Mészáros Lőrinc cége kiírt egy közbeszerzést. Kitalálod ki nyerte? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés