:
Breaking News

Meleg Jupiter exobolygót találtak egy távoli csillag körül az M67 nyílhalmazban

Meleg Jupiter exobolygót találtak egy távoli csillag körül az M67 nyílhalmazban

Egy új meleg Jupiter exobolygót fedeztek fel a Messier 67 nyílthalmaz egyik távoli csillaga körül. Az S1429 b jelű planéta majdnem kétszer olyan nagy tömeggel bír, mint a Jupiter.

A meleg Jupiterek olyan gázóriások, amelyek keringési ideje 10 és 200 nap közötti. Emiatt nehezebb őket tranzit módszerrel észlelni és radiális sebességméréssel követni, mint a rövidebb keringési idejű úgynevezett forró Jupitereket.

Egy csillagászcsoport Luis Thomas (University Observatory Munich) vezetésével a Messier 67 (M67) idős, sűrű nyílthalmaz 11 csillagán végzett spektroszkópiai megfigyeléseket. A megfigyelési kampányt főként a McDonald Obszervatórium 10 méteres Hobby-Eberly Teleszkópján (HET) működő Habitable Planet Finder (HPF) spektroszkópjával végezték.

Összefoglaló diagram az S1429 jelű csillag radiálissebesség-adatairól a legjobban illeszkedő modellel („a” panel) és az illesztési hibákkal („b” panel). (Thomas et al., 2024)

„2019 decembere és 2022 márciusa között 11 csillagot figyeltünk meg az M67-ben a Habitable Planet Finder műszerrel. A megfigyelésbe hat olyan csillagot vettünk be, amelyek potenciális hosszú távú sebességváltozásokat mutattak, és öt olyan csillagot az M67 elfordulási pontjában, amelyekről nincsenek korábban publikált adatok.” – írták a kutatók.

A megfigyelések során a kutatók egy új bolygót észleltek egy F9.5V spektrális típusú, a fősorozatról az óriáság felé tartó úgynevezett elfordulási pontban (turn-off point) lévő csillag, az S1429 körül. A most felfedezett világ, amely az S1429 b jelzést kapta, a Messier 67 hatodik ismert bolygója.

Az S1429 b tömege legalább 1,8-szorosa a Jupiterének, és 77,48 nap alatt kerüli meg csillagát egy majdnem tökéletes kör alakú pályán, tőle 0,384 csillagászati egységre. Felszínén az egyensúlyi hőmérsékletet 410 Celsius-fokra becsülik.

Illusztráció egy Jupiter méretű bolygóról, amely közel kering a csillagához. ( NASA/Ames/JPL-Caltech)

Csillaga, az S1429 a Földtől 2800 fényévre található, és nagyjából kétszer akkora, mint a Nap, tömege azonban csupán 1,26 naptömeg. A becslések szerint 4,3 milliárd éves, effektív hőmérséklete 6000 Kelvin, a fémessége pedig -0,013 dex.

Az eredményeket illetően a kutatók kiemelték, hogy az M67 hat ismert, bolygóval rendelkező csillaga, köztük az S1429 is, mind különböző fejlődési fázisban van. Három forró Jupiter fősorozati csillagok körül kering, a nagyobb keringési idejű planéták pedig egy elfordulási pontban lévő csillag és két vörös óriás körül keringenek. A kutatók megállapították, hogy a halmazban lévő mindhárom forró Jupiter jelentősen kisebb tömegű, mint a Jupiter.

Az eredményeket közlő tanulmány az arXiv preprint portálon olvasható. A szakcikket az Astronomy & Astrophysics fogadta el közlésre.

Forrás: phys.org