:

Kiszáradt folyót fotóztak a Marson

Kiszáradt folyót fotóztak a Marson

Egy ősi folyó maradványait örökíthette meg a NASA Curiosity marsjárója – írja a Gizmodo. A rover közel 12 éve dolgozik a vörös bolygón, és nem először bukkant az egykori marsi víz nyomaira.

Az űreszköz a közelmúltban érkezett meg a Gediz Vallishoz, a kanyargós, természetes csatornát egy ősi folyó vájhatta ki.

A 360 fokos panorámaképet nemrégiben hozta nyilvánosságra a NASA. A fotó február 3-án készült, a Curiosity a tervek szerint hónapokig fogja vizsgálni a területet. Az alábbi, a YouTube-ra feltöltött felvétel a képernyőre kattintva forgatható, a fotón többek között az a meredek lejtő is látható, amelyen a Curiosity felkapaszkodott, hogy elérje a régiót.

A kutatók úgy vélik, hogy a Mars a távoli múltban, évmilliárdokkal ezelőtt sokkal barátságosabb hely volt, mint napjainkban: magnetoszféra, sűrű légkör és felszíni vizek jellemezték. Ebben a környezetben akár az élet is kifejlődhetett.

A Curiosity és más űreszközök folyamatosan keresik az egykori vizek nyomait. A szakértők abban bíznak, hogy a rover a Gediz Vallisban kiderítheti, hogy miként alakult ki a formáció. A területen begyűjtött adatok arról is árulkodhatnak, hogy hogyan tűnt el a víz a Marsról.

A Curiosity rover 2014 óta jár a Mount Sharp lábánál, és a marsi hegy alsó részén található rétegeket vizsgálja. Ezek évmilliók alatt alakultak ki a bolygó változó éghajlatában. A Gediz Vallis környezete szulfátokban gazdag, ezen sók gyakran a víz elpárolgása révén keletkeznek. Úgy tűnik, a helyi csatorna jóval a Mount Sharp után alakult ki, a benne lévő törmelék és sziklák pedig a hegyről származhatnak.

Ashwin Vasavada, a NASA Jet Propulsion Laboratory Curiosity projektjének kutatója szerint amennyiben a csatornát vagy az abban látható törmelékhalmot valóban folyékony víz alakította ki, az igazán érdekes. „Ez azt jelentené, hogy a Mount Sharp történetében meglehetősen későn, egy hosszú száraz időszak után a víz visszatért, méghozzá nagy mennyiségben” – nyilatkozta a szakértő.

The post Kiszáradt folyót fotóztak a Marson first appeared on 24.hu.