:

Százmillió Celsius-fokos forróságot hoztak létre koreai kutatók

Százmillió Celsius-fokos forróságot hoztak létre koreai kutatók

Új fúziós világrekordot állítottak fel egy dél-koreai létesítményben – írja a Live Science.

A KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) reaktorában 48 másodpercig sikerült fenntartani 100 millió Celsius-fokos forróságot plazma segítségével.

A korábbi csúcs szintén a KSTAR-hoz köthető, ezt még 2021-ben érték el. Az újabb áttörés apró, de fontos lépést jelent a szinte korlátlan, tiszta energia felé.

A tudósok már több mint 70 éve próbálják hasznosítani a csillagokban rejlő magfúzió erejét. Az úgynevezett fősorozatú csillagok a hidrogénatomokat rendkívül magas nyomáson és hőmérsékleten héliummá egyesítik, ami jelentős energiatermeléssel jár.

A csillagok szívében uralkodó körülmények megismétlése a Földön azonban nem egyszerű feladat. A legelterjedtebb technológia az úgynevezett tokamak, ezen reaktortípusban a plazmát felhevítik, és egy fánk alakú kamrában erős mágneses mezővel csapdába ejtik.

A folyamat rendkívül energiaigényes: Natan Javlinszkij szovjet tudós 1958-ban tervezte meg az első tokamakot, de eddig még nem sikerült olyan reaktort létrehozni, amely több energiát képes kibocsátani, mint amennyit felvesz. A fő problémát a rendkívül magas hőmérsékletű plazma kezelése jelenti.

Az új rekord eléréséhez a kutatók módosították a reaktort, szén helyett volfrámot használtak, hogy javítsák a tokamakban lévő, a hőt és hamut elszívó divertorokat. A KSTAR csapata azt a célt tűzte ki, hogy 2026-ig 300 másodpercen át tudjon 100 Celsius-fokos hőmérsékletet fenntartani a reaktor.

Hasonló kísérleteket egyébként nem csak Dél-Koreában folytatnak, többek között magyar szakértők részvételével is zajlottak már vizsgálatok.

Kapcsolódó Új rekord született a fúziós energiában Magyar szakértők is közreműködtek a projektben.

The post Százmillió Celsius-fokos forróságot hoztak létre koreai kutatók first appeared on 24.hu.