:

Kiderült, mit várnak a magyarok a következő évtizedektől

Kiderült, mit várnak a magyarok a következő évtizedektől

A történelem eddig talán legizgalmasabb, de mindenképpen legmozgalmasabb éveit éljük. Néhány esztendőn belül világjárvány, háborúk sora, és a mesterséges intelligencia is felütötte a fejét, ami minden bizonnyal az emberek gondolkodását is megváltoztatta. A National Geographic friss, országos reprezentatív felmérésében arra kereste a választ, hogyan látják a magyarok a jövőt.

Az elmúlt évek kihívásai megfigyelhetők a válaszokban: a magyarok 60 százaléka szerint az életkörülmények rosszabbá válnak a jövőben, az éghajlatváltozás miatt egyre több környezeti problémával kell majd szembenézni, 43 százalék pedig úgy látja, még nagyobb lesz a szakadék a gazdagok és a szegények között.

Ennek ellenére minden ötödik válaszadó szerint még nincs minden veszve, és a technológiai fejlődésnek köszönhetően kényelmesebben és egészségesebben élünk majd.

A jövő technológiáját érintő, és azok mindennapi életre gyakorló hatásának kérdésében megoszlik a magyarok véleménye: szinte ugyanannyian figyelik érdeklődéssel és szkeptikusan (55 és 45 százalék) a mesterséges intelligencia és a robotika elterjedését. A legtöbben arra kíváncsiak, hogy sikerült-e felelősségteljesen alkalmazni a technológiát, míg a szkeptikusok főleg attól tartanak, hogy emberek elől vesznek majd el munkahelyeket és veszélyeztetik az emberi kapcsolatokat.

A 2024. márciusában 1076 fő megkérdezésével zajlott vizsgálat szerint a válaszadók közel fele izgalmasnak tartja a jövő közlekedési eszközeit, például az önvezető járműveket, repülő autókat vagy a hiperszonikus utazást, és kíváncsiak rá, hogyan változtatja meg a közlekedési szokásaikat. Több mint egyharmaduk egészen odáig ment, hogy részt venne űrutazáson, ha az megfelelően biztonságos és az egészségügyi állapotuk is engedi. Sőt, a válaszadók több mint kétharmada elképzelhetőnek tartja, hogy az emberiség letelepedjen egy másik bolygón, bár az így vélekedők javarésze szerint ez nem mostanában, hanem legalább 20 év múlva fog megtörténni.

Összességében a lakosság egyetért abban, hogy a jövő technológiájára szükség van, főleg az egészségügyben, illetve az energiagazdálkodásban.

A döntő többség (68 százalék) úgy véli, gyorsabbá, egyszerűbbé és kényelmesebbé válik majd az egészégügyi ellátás és gyógyulás, sőt, 21 százalék elképzelhetőnek tartja, hogy a műtéteket, beavatkozásokat teljes mértékben robotok végzik majd. Ugyanakkor minden ötödik válaszadó tart attól, hogy ezáltal az orvoslás túlzottan technológiaivá válik és sérülnek az emberi kapcsolatok.

Tizennyolc százalékuk mindezek ellenére reméli, hogy a jövő orvostudományával gyógyíthatóvá válnak a ma még gyógyíthatatlan betegségek, és a válaszadók több mint fele egyetért abban is, hogy a fenntartható energiaforrásokban végbemenő technológiai fejlődéssel gazdaságosabb, környezetbarátabb módon élhetünk majd.

Kapcsolódó Mi lesz a hazai előadókkal most, hogy a mesterséges intelligencia már zenét is ír? Már nemcsak szöveg, kép vagy videó megalkotására képes a mesterséges intelligencia, de a zene sem akadály.

The post Kiderült, mit várnak a magyarok a következő évtizedektől first appeared on 24.hu.