:

Önvezető taxit mutathat be a Tesla augusztusban

Önvezető taxit mutathat be a Tesla augusztusban

Elon Musk már évek óta ígérgeti a Tesla autók egy megfizethetőbb változatát, amit 25 ezer dollárért, vagyis nagyjából 9 millió forintért lehetne piacra bocsátani. Most azonban úgy tűnik, hogy inkább egy robotaxi készítésén dolgoznak a cégnél, írja a Verge.

A Reuters értesülései szerint az olcsóbb elektromos autó tervének elkaszálásáról szóló döntés február végén született meg, miközben Musk az év elején még arról beszélt a befektetőknek, hogy 2025 végére akár az első darabok is legördülhetnek a gyártósorról. A milliárdos a lapnak nem nyilatkozott, ám később saját platformján, az X-en annyit tett hozzá a sztorihoz, hogy a hírportál haldoklik.

Reuters is dying https://t.co/yvlXfu9oeI

— Elon Musk (@elonmusk) April 5, 2024

Ezzel párhuzamosan a cégvezető bejelentette, hogy augusztus 8-án leleplezik egy szintén régóta ígérgetett fejlesztésüket, a Tesla robotaxit. Hogy ez pontosan mit takar, egyelőre nehéz megmondani, azonban érdemes megjegyezni, hogy Musk pár éve azt mondta, hogy a Tesla-tulajdonosok hamarosan bevételt generálhatnak autonóm autóikból, ha kiküldik azokat utasok felvételére.

Tesla Robotaxi unveil on 8/8

— Elon Musk (@elonmusk) April 5, 2024

Ez azonban egyelőre nehezen elképzelhető, ugyanis a teljes önvezetés egyelőre csak specifikus útszakaszokon érhető el néhány nyugati nagyváros kisebb szegleteiben, és ezek is több éves környezetfelmérést és tesztfutást igényelnek. A Tesla ugyan kínál teljes önvezetési funkciót, ez azonban csak névileg igaz:

a vezetőnek pontosan ugyanúgy ott kell lennie a volánnál, mintha egy sima járművet vezetnének és Musk ígéretével ellentétben nem aludhat el a sofőr.

A dél-afrikai származású milliárdos csúsztatásainak egyébként számos súlyos következménye volt már. Több száz balesetben vállaltak szerepet a Full Self-Driving és Autopilotot funkciókat használó Tesla járművek, és több tucat haláleset is történt ezek miatt. A cég ellen jelenleg is több eljárás zajlik.

Kapcsolódó Súlyos biztonsági rést találtak a Teslák rendszerében A biztonsági kutatók szerint nem kell sok erőfeszítés ahhoz, hogy ellopjanak egy autót.

The post Önvezető taxit mutathat be a Tesla augusztusban first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés