:

Több millió európait vertek át a Facebookon

Több millió európait vertek át a Facebookon

A hackerek mindig is híresek voltak arról, hogy a modern technológia és a fizetős tartalmak megszemélyesítésével próbálják csőbe húzni a gyanútlan felhasználókat. A Bitdefender kiberbiztonsági intézet kutatói szerint most is ez történt, és több mint egymillió európai felhasználót vertek át a MidJourney, valamint az OpenAI Sora, GPT-5, valamint a DALL-E fejlesztéseinek lemásolásával, írja a Bleeping Computer.

A rosszindulatú reklámkampányokat eltérített Facebook-profilokkal hozzák létre, amelyek népszerű mesterségesintelligencia-szolgáltatásokat kínálnak. A felhasználók így egy hamis Facebook-közösség tagjaivá válnak, ahol a csalók híreket, és MI segítségével készült alkotásokat tesznek közzé, hogy az oldalak legitimnek tűnjenek.

A szolgáltatásokhoz vezető linkek azonban ráveszik a felhasználókat, hogy olyan káros fájlokat töltsenek le, amelyek információlopó kártevőkkel, például Rilide, Vidar, IceRAT és Nova programmal fertőzik meg a Windows számítógépeket.

Az adattolvaj programok az áldozat böngészőjéből származó adatok ellopására összpontosítanak, beleértve a hitelesítő adatokat, a cookie-kat, a kriptovaluta pénztárcák adatait, az automatikus kiegészítési adatokat és a hitelkártyaadatokat. Ezek után a kinyert adatokat a dark weben árusítják, amely veszélyes támadásokhoz vezethet.

Mennyire hatásosak az átverések?

Mivel jelenleg óriási az érdeklődés a mesterséges intelligencia és az azzal kapcsolatos hírek iránt, a kampány rengeteg embert ér el. Az egyik legnépszerűbb képgeneráló appot, a Midjourney-t megszemélyesítő Facebook-oldal 1,2 millió követőt gyűjtött össze. A támadók 2023 júniusában loptak el egy, már meglévő profilt, és hamis Midjourney-oldallá alakították át azt.

A Facebook azonban 2024. március 8-án bezáratta az oldalt.

Itt kapóra jött a Meta adatgyűjtése, ugyanis kiderült, hogy a hirdetések a 25 és 55 év közötti férfiak demográfiai csoportját célozták meg Európában, elsősorban Németországban, Lengyelországban, Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban, Hollandiában, Romániában és Svédországban.

A káros programok terjesztéséhez a Midjourney-t másoló webes felületet hoztak létre, így a felhasználóknak lehet, hogy sokáig fel sem tűnt az átverés. Bár az említett Facebook-oldalt bezárták, már létezik egy újabb, amin 600 ezer követőt gyűjtöttek már össze a csalók. Ami igazán ijesztő, hogy eddig csupán ez csupán egyetlen alkalmazás, a többi felületet másoló megoldások könnyen lehet, hogy további milliókat csaltak tőrbe.

Kapcsolódó Égető kérdést hagy megválaszolatlanul az EU egyik legfontosabb törvénye Az Európai Unió történelmi törvénytervezete hatalmas előrelépés az MI szabályozása felé, de semmit nem kezd a kontinens lemaradásával.

The post Több millió európait vertek át a Facebookon first appeared on 24.hu.