:

Visszatér a különleges égi tünemény, amit csak 80 évente látni

Visszatér a különleges égi tünemény, amit csak 80 évente látni

Hatalmas robbanás várható az űrben elkövetkezendő hónapokban, írja Science Alert. A Földtől 3000 fényévnyire bekövetkező ritka jelenség idén februártól szeptemberig bármikor láthatóvá válhat az égbolton a NASA szerint.

A Corona Borealis csillagkép kettős csillagrendszere általában túl halvány ahhoz, hogy szabad szemmel megcsodálhassuk. A szakértők szerint azonban nagyjából 80 évente a két csillag által kibocsátott anyagok összetalálkoznak, ami egy méretes nukleáris robbanást idéz elő.

Ez olyannyira fényes, hogy a NASA szerint ebben az időben össze lehet téveszteni a Sarkcsillaggal. Az esemény után néhány napig fényessége miatt még szabad szemmel is láthatjuk, majd újra elsötétül hosszú évtizedekre.

Ez lesz a harmadik alkalom, hogy emberek szemtanúi lehetnek ennek az eseménynek, amelyet először John Birmingham ír polihisztor figyelt meg 1866-ban, majd 1946-ban ismét beszámoltak róla.

A nóvakitöréskor a csillag az anyag külső rétegeit löki ki, így nem hal meg a bolygó, mint a szupernóva esetében. A T Corona Borealis az öt visszatérő nóvák egyike a Tejútrendszerben, egy fehér törpe és egy vörös óriás alkotja, hatnak egymásra, a fehér törpe felmelegszik a vörös óriás miatt, és épp ezért történik a nóvakitörés.

A robbanást többek között a James Webb űrteleszkóp is nyomon követi majd, így pompás fotókra lehet számítani.

Kapcsolódó Születő csillagról készítettek fényképet Az úgynevezett protocsillagot a Hubble űrtávcsőnek sikerült megörökítenie.

The post Visszatér a különleges égi tünemény, amit csak 80 évente látni first appeared on 24.hu.