:

Látványos videókon az amerikai napfogyatkozás

Látványos videókon az amerikai napfogyatkozás

Ritka napfogyatkozásnak lehettek szemtanúi az emberek Észak-Amerikában április 8-án. Az esemény hatására több millió turista jelent meg az Egyesült Államokban és Kanadában, azonban a kutatók is nagyon készültek az eseményre, írja a Science Alert.

A Nemzetközi Űrállomáson is készítettek felvételt a napfogyatkozásról, így azt is van lehetőségünk megtekinteni, hogy nézett ki a folyamat 400 kilométerrel a Föld felettről. A NASA egyébként már hónapok óta készült a néhány percig tartó látványosságra, és lassan változtatta meg az állomás útját, hogy az április 8-i akció idejére már a helyére kerüljön.

Ever seen a total solar #eclipse from space?

Here is our astronauts’ view from the @Space_Station pic.twitter.com/2VrZ3Y1Fqz

— NASA (@NASA) April 8, 2024

Ha még az ISS-énál is nagyobb perspektívájú videót szeretne látni valaki, érdemes megnézni az Országos Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által készített animációt, melyet az egyik geostacionárius időjárási műhold által készített képekből állítottak össze.

See that shadow on the left? That’s the eclipse! Watch the shadow on NOAA’s GOES East satellite as it rolls across the continent at https://t.co/zYfF1uJPSG#Eclipse2024 pic.twitter.com/euWzZGvksM

— National Weather Service (@NWS) April 8, 2024

Érdekesség egyébként, hogy bár a hatóságok hosszasan ecsetelték Észak-Amerikában, hogy miért veszélyes a napfogyatkozás, jelentősen megugrott a szemfájással kapcsolatos Google-keresések száma a hétfői nap folyamán, teszi hozzá a 9to5Google. A Google egyébként az eseményre egy külön animációval is készült azoknak, akik rákeresnek a napfogyatkozás szóra.

Kapcsolódó Teljes napfogyatkozás lesz Amerikában Magyarországról élő közvetítések révén csodálhatjuk meg az eseményt.

The post Látványos videókon az amerikai napfogyatkozás first appeared on 24.hu.