:

Elképesztően ritka együttállásra kerül sor a napokban

Elképesztően ritka együttállásra kerül sor a napokban

Április 10-én különleges együttállásban lesz megfigyelhető a Jupiter és a kétnapos holdsarló, egy kézitávcső segítségével pedig még az Uránusz és az év üstököse, a 12P/Pons-Brooks is látható lesz, közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

A közlemény szerint a kora tavaszi estéket még mindig beragyogó Jupiter és a tőle jobbra lévő cérnavékony holdsarló 20 óra 20 perckor 15 fokos magasságban jár majd a nyugati ég alján.

Ezek így szabad szemmel is könnyedén megpillanthatók lesznek, ha a nyugati látóhatár tiszta és tereptárgyaktól mentes.

Mint írták, szintén felbukkan az égbolton a kékeszöld Uránusz bolygó – mely alig két fokkal jár a Jupiter fölött –, valamint az év egyik legszebb üstököse, a 12P/Pons-Brooks, mely a holdsarló alatt 3 fokkal látható. 20 óra 50 perc körül már mindkét égitest az éjszakai égbolton figyelhető meg, megtekintésükhöz azonban tiszta égre és kézi távcsőre lesz szükség.

A 12P/Pons-Brooks üstökös április 21-én ér perihéliumba, vagyis pályájának a Naphoz legközelebbi pontjára, de ekkor már nem lesz látható. Legközelebb 71 év múlva ér újra a Föld közelébe. A Jupiterhez és az Uránuszhoz hasonlóan a 12P/Pons-Brooks láthatóságának is az egyik utolsó alkalma lesz az este.

Kapcsolódó Visszatér a különleges égi tünemény, amit csak 80 évente látni A Földtől 3000 fényévnyire bekövetkező ritka jelenség szeptemberig fog bekövetkezni.

The post Elképesztően ritka együttállásra kerül sor a napokban first appeared on 24.hu.