:

Felfújható lehet a következő Nemzetközi Űrállomás

Felfújható lehet a következő Nemzetközi Űrállomás

Egyre jobban közelít életciklusa végéhez a Nemzetközi Űrállomás, melynek hatására sok alternatív megoldás felmerült. Az egyik javaslat a felfújható űrállomás ötlete, ami mellett leginkább az szól, hogy könnyedén pályára állítható akár egy egyszerű szállítórakéta segítségével is, írja az Interesting Engineering.

A Max Space startup most egy olyan tervvel állt elő a robusztus, felfújható ballonszerű modulok kifejlesztésére, amelyekből „stadion méretű” űrállomásokat lehetne kihozni. A vállalat célja, hogy 2026-ban már el is indíthassák az első modult egy SpaceX-út során.

A vállalat állítása szerint 200 millió dollárért viszonylag gyorsan képes lenne létrehozni, felküldeni és felállítani a Nemzetközi Űrállomás méretének megfelelő állomást. Összehasonlításképp, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrben történő konstrukciójához 1998 és 2011 között több mint 40 utazás kellett, és nagyjából 100 milliárd dollárba került.

A cég szerint ráadásul egységei biztonságosabbak is, mint az eddigi megoldások, ugyanis az architektúra egy „többrétegű ballisztikus árnyékoló rendszerből áll, ami sokkal rugalmasabb, mint az alumínium és a titán”. A cég elképzelései szerint a modulok embereket is el tudnak majd szállásolni a Holdon, és a Marson egyaránt.

Kapcsolódó Felrobbantottak egy űrállomást Óriásit pukkant a prototípus a NASA űrközpontjában.

The post Felfújható lehet a következő Nemzetközi Űrállomás first appeared on 24.hu.