:

A jóval drágább típusokkal is felveszi a versenyt a Miele belépő kategóriás rúdporszívója

A jóval drágább típusokkal is felveszi a versenyt a Miele belépő kategóriás rúdporszívója

A tech rovatban rendszeresen kipróbálunk porszívókat, és aki olvassa ezeket a cikkeket, annak feltűnhetett, hogy általában felső kategóriás eszközökről van szó. Ennek elsődleges oka, hogy általában ezek a modellek mutatnak fel olyan innovációkat (vagy annak titulált funkciókat), amik túlmutatnak azon, hogy „bekapcsoljuk a gépet és szív.”

Ilyen volt a felmosásra is képes Philips rúdporszívó, a Dyson hasonló megoldása vagy a Samsung önürítős fejlesztése. Legújabb tesztem viszont szembe megy ezzel a gyakorlattal, hiszen most egy olyan típust nyúztam (Duoflex HX1), ami nem a csúcs-, hanem a belépő kategóriát erősíti – ez esetünkben konkrétan azt jelenti, hogy ez a Miele legolcsóbb megoldása a vezeték nélküli kategóriában. Nincs tehát padlót megvilágító surlófény, a porszemeket számoló szenzor, de még digitális kijelző sem – ez egy hagyományos rúdporszívó, a cikkből pedig kiderül, hogy annak milyen.

Szajki Bálint / 24.hu

Miele Duoflex HX1

A patinás, 125 éves múltra visszatekintő német Miele nem tartozik a kifejezetten olcsó termékeket kínáló gyártók közé, de a porszívó dobozának kibontását követően, az alkatrészeket előszedve azonnal érződik is, hogy nem holmi gagyival van dolgunk. Bár az eszköz legtöbb része műanyag, panaszra nem lehet okunk sem esztétikai, sem minőségi szempontból. Nálam szürke/bronz variáns járt, de létezik olyan kivitel is, ahol a fehér alapot kék, sárga és vörös elemek egészítik ki. Ennél persze jóval fontosabb, hogy a különböző alkatrészek tökéletesen passzolnak egymáshoz, könnyen cserélhetők, álló- és kéziporszívó módban is jól használhatók.

Érdemes tudni továbbá, hogy a Duoflex HX1 három kiszerelésben érhető el hazánkban: az alapmodell mellett találhatunk egy Cat & Dog és Total Care kivitelt is. Ezeknél maga a porszívó megegyezik (leszámítva a különböző színkombinációkat), eltérést a kiegészítők számában és típusában, és ebből kifolyólag az árban találhatunk. Nálam a Total Care járt, a legteljesebb csomag, ami néhány jóval drágább, csúcskategóriás modellt is leköröz felszereltségben. Mondom is, mi került elő a dobozból:

porszívó fő egysége, motorral, portartállyal, szűrővel; fém porszívócső; MultiFloor elektromos kefe (HX-EB 20); Electro Compact kézi kefe (HX-EC 20); szívóecset (HX-DB); kárpit szívófej (HX-UN); fugatisztító (HX-CN); univerzális kefe (HX-UB); XL méretű rugalmas fugatisztító (HX-CNXL); rugalmas szívótömlő (HX-FSH 20); szívócső tartozéktartó (HX-AH) – ezt a hivatalos termékoldal nem is jelzi; töltőadapter; fali dokkoló (2 elem). Szajki Bálint / 24.hu Ezt az összeállítást kapjuk, ha a Total Care csomagot választjuk.

A gép talán legfontosabb része a motort és a portartályt tartalmazó fő egység, ami átlagosnak mondható 3 kilós súllyal rendelkezik, felső markolattal, tetőből kicsavarható szűrővel, cserélhető akkumulátorral és gombnyomásra kinyíló, 0,3 literes portartállyal.

Fontos apróságok

Tapasztalataim szerint egy porszívó minősége nemcsak az anyaghasználattól, az üzemidőtől és a szívóerőtől függ, de attól is, hogy mennyire praktikus a kialakítása. Tesztalanyunk itt jól vizsgázik: könnyű és kényelmes fogású, ráadásul vannak elsőre fel sem tűnő trükkjei. Ilyen például, hogy a portartály belső szűrője kiemelhető, a fő egység burkolatából pedig kipattintható egy apró kefe, amivel ez az elem megtisztítható.

Hasonlóan okos megoldás, hogy a gép tetejéből kicsavarható fehér filtert nem kell (és nem is szabad) folyó víz alatt kimosni, helyette egy apró, beépített fogantyú „megrázza” a port és koszt felfogó kiegészítőt, aminek eredményeként a szennyeződés kihullik belőle. Ennek hála a következő takarítással nem kell megvárni, hogy megszáradjon a kimosott szűrő, mint más, nem ezt a megoldást választó modelleknél.

Az összkép persze nem tökéletes, hiszen a portartály azért lehetne valamivel nagyobb, illetve a cserélhető akkumulátort sem úgy kell elképzelni, hogy a lemerült telepet csak úgy kipattintjuk a főegységből (és lemerülés esetén beteszünk a helyére egy másikat), ennél jóval bonyolultabb műveletről van szó. Ez egyben azt is jelenti, hogy az aksi töltés közben is a helyén marad, amit némileg ellensúlyoz, hogy a gép mellé járó falra szerelhető dokkoló úgy lett kialakítva, hogy használat után belehelyezhető úgy a porszívó, hogy a megfelelő rész azonnal csatlakozzon a töltőkábelhez.

Az egyszerűnek nem mondható eltávolítási megoldás ellenére az mindenképpen pozitívum, hogy az akkumulátor cserélhető, hiszen ennek hála az élettartama végén nem feltétlenül kell új porszívó után nézni. Az energiaforrás amúgy 2500 milliamperórás, ami a gyakorlatban nálam azt jelentette, hogy az egyik motoros fejet felhelyezve alap fokozaton 48 perc kellett a lemerítéséhez, míg az erősebb opciót választva 22 perc volt a végeredmény – amit sok prémium eszköz megirigyelhetne.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy egyetlen töltéssel a lemerülés veszélye nélkül kitakarítható egy 60–70 négyzetméteres lakás is.

A kezelés amúgy roppant egyszerű: van egy bekapcsoló gomb, ami mindig az energiahatékony(abb) szívófokozatot indítja be, egy másik kapcsolóval pedig átválthatunk a nagyobb szívóerőt biztosító opcióra. Digitális kijelzővel itt nem találkozhatunk, helyette az akkumulátoron láthatunk három apró LED-et, ezek adnak tájékoztatást arról, hogy nagyjából mennyire merítettük már le a telepet.

Szajki Bálint / 24.hu

Erős és sokoldalú

A gép neve azért Duoflex, mert használható álló és kéziporszívóként is. Az összes fej rápattintható a porszívócső végére, de közvetlenül a portartály alá is, és ugyanez a helyzet a Total Care nevű csomagban helyet kapó rugalmas szívótömlővel is – utóbbi főleg egy kocsi takarítása közben jöhet jól, mikor szűk helyeken szeretnénk takarítani.

És itt érdemes kicsit visszakanyarodni a korábban már említett használhatósághoz. A különböző kiegészítők az úgynevezett SpeedLock megoldással kapcsolódnak stabilan egymáshoz, ami mindenféle gombnyomkodás, csavargatás, küszködés nélkül teszi lehetővé, hogy váltogassuk az egyes elemeket. Minden kiegészítőn van egy apró nyíllal jelölt gyűrű, ezt kell lefelé tolni levételkor, így a korábban szorosan kapcsolódó fej lényegében egyetlen mozdulattal eltávolítható. Ez leírva nagyon triviális megoldásnak tűnik, de a gyakorlatban igenis megkönnyíti a dolgunkat takarítás közben.

Szajki Bálint / 24.hu A szürke gyűrűt lefelé tolva könnyen eltávolítható minden kiegészítő.

Hasonlóan praktikus megoldás a szívócső tartozéktartó nevű apróság (amihez foghatót először a Dysonnál láttam), ami a porszívócsőre pattintható fel. Van rajta két foglalat, ezekbe fejeket helyezhetünk, így porszívózás közben mindig a kezünk ügyében lehetnek az általunk leggyakrabban használt kiegészítők, nem kell keresni például a fugatisztítót vagy a kárpit kiegészítőt, ha éppen ezekre lenne szükségünk takarítás közben.

Persze mindez semmit nem érne, ha a jól átgondolt fejlesztések mellé nem társulna megfelelő szívóerő. Szerencsére erre szintén nincs panasz, hiszen a Duoflex HX1 már az energiatakarékosabb alap fokozaton is 60 AirWatt teljesítményt biztosít, amivel nemcsak a por, de a jóval nagyobb morzsák, sár- és alomdarabok is felszippanthatók, magasabb fokozatba kapcsolva pedig ennek a dupláját, 120 AW-t kapunk, amivel már a szőnyegek is eredményesen szabadíthatók meg a beragadt kosztól.

Ebben amúgy komoly szerepe van a MultiFloor nevű elektromos fejnek is, aminél külön beépített motor hajtja a keféket, alaposan megdolgozva azon felületeket, ahol erre szükség van. Ezt úgy kell érteni, hogy ez a kiegészítő magától felismeri a takarított terület típusát, és ennek megfelelően szabályozza a kefék teljesítményét.

Szőnyegen felpörög a fej, míg a könnyebben takarítható padlókon visszavesz a fordulatszámból – ezzel is takarékoskodva az energiával.

Az egyetlen problémás tapasztalatom a MultiFloor kiegészítővel kapcsolatban az volt, hogy a nagyobb szennyeződések (egy cipőből kiesett kisebb kavics, esetleg a macska által széthordott nagyobbacska alomdarab) olykor fennakadnak a fej elején, tehát a gép nem szívta fel őket, így folyamatosan oda-vissza tologattam azokat – ami érzékeny/sérülékenyebb padlók esetén azért problémákat okozhat.

Szajki Bálint / 24.hu

A Total Care csomaggal amúgy tényleg egy olyan jól felszerelt porszívót kapunk, ami mindenre jó. A két különböző szőrös fejnek hála (szívóecset, univerzális kefe) portalaníthatók a használati tárgyak (akár LEGO is) és bútorok, a fugatisztítóval kiszippanthatók a makacs koszdarabok a sarokból, az XL méretű variánssal pedig közel két méterre módosítható a porszívónk hossza, így olyan pontokat is elérhetünk, amiket más esetben csak létrával sikerülne. A rugalmas szívótömlő a már említett szűk helyeknél jön jól, a kárpit szívófejjel pedig értelemszerűen az ülőalkalmatosságok portalaníthatók, de erre való a szintén motoros Electro Compact kiegészítő is, amivel én például hatékonyan szedtem fel a macskám hátrahagyott szőrszálait a kanapémról.

Nem okozott csalódást

A Duoflex HX1 teljesítménye ugyan nem közelíti az olyan nagyágyúkét, mint például a Dyson Gen5detect, vagy a Miele egy korábbi felsőkategóriás gépe, cserébe a négy kiegészítővel érkező alap verzió fele annyiért vihető haza, mint az említett modellek.

A német gyártónál ez ugyan még mindig 140 ezer forintot jelent, de ezért olyan porszívót kapunk, ami sok tekintetben (üzemidő, praktikum) simán felveszi a versenyt a drágább megoldásokkal, a szívóerő pedig még mindig van akkora, hogy meglepődve nézzük a portartályt egy szőnyeg alapos lekezelése után.

Bár véleményem szerintem ennyi pénzért egy surlófény még elférhetett volna a motoros fejen, de a kéthetes tesztperiódus után az apró hibák ellenére is úgy vélem, hogy ez a gép megéri az árát.

A cikkben felsorolt összes kiegészítőt ugyan csak a legdrágább Total Care csomagban kapjuk meg, de ez semmit nem von le a HX1 erényeiből: már az alapcsomagban is egy sokoldalú, könnyű és könnyen kezelhető gépet kapunk, amivel nemcsak hatékonnyá, de a hagyományos vezetékes megoldásoknál egyszerűbbé is válik a takarítás.

Kapcsolódó Tényleg olyan jó egy Dyson porszívó, mint amennyit kérnek érte? Megnéztük, pontosan mit tud a 300 ezerért kínált Dyson V12 Detect Slim Absolute,

The post A jóval drágább típusokkal is felveszi a versenyt a Miele belépő kategóriás rúdporszívója first appeared on 24.hu.