:

Miniműholdakat lőttek fel magyar diákok

Miniműholdakat lőttek fel magyar diákok

Üdítősdoboz-méretű műholdakat lőttek fel magyar diákok idén áprilisban – derül ki a CanSat-verseny 2024 közleményéből. A Magyar Asztronautikai Társaság szervezésében zajló versenyen 48 középiskolás csapat indult, akik több mint fél éven keresztül építették saját fejlesztésű eszközeiket.

A CanSat az Európai Űrügynökség (ESA) által szervezett bajnokság, amelynek első fordulói a nemzeti CanSat-versenyek. Ezen megmérettetések legjobb csapatai meghívást kapnak Hollandiába, az Európai Űrügynökség Technológiai Központjába, ahol egy különleges programon vehetnek részt. Bár a versenyen indulók műholdjai aprók, azok valóban működő, küldetések teljesítésére alkalmas eszközök, amelyek számos tudományos mérést végeztek több mint 1 km magasságban.

A döntőt Dr. Ferencz Orsolya, űrkutatásért felelős miniszteri biztos nyitotta meg, a helyszínt a Magyar Honvédség biztosította a tatárszentgyörgyi lőtéren.

A versenyt a váci CapySat csapata (VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium) nyerte meg, az ő műholdszimulációjuk működött a legjobban, gyűjtötte a legtöbb és legérdekesebb adatot az ereszkedés során. A nyertes csapat a hollandiai utazás mellet – három másik különdíjas csapattal együtt – arra is lehetőséget kap, hogy egy igazi, 2025-ben az űrbe felbocsátásra kerülő műholdra tervezhetnek és készíthetnek egy-egy panelt.

Kapcsolódó Magyar pár jegygyűrűje jutott el az űr határára Április végén egy, a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) fejlesztette miniatűr műhold repült a sztratoszférába az UPRA magaslégköri ballonjával.

The post Miniműholdakat lőttek fel magyar diákok first appeared on 24.hu.