:

Újra elkezdtünk okostelefonokat venni

Újra elkezdtünk okostelefonokat venni

Közétette a globális mobilpiacra vonatkozó első negyedéves jelentését az IDC, 7,8 százalékos növekedést mutatva az előző év hasonló időszakához képest, ami annyit tesz, hogy az emberek ismét elkezdtek új okostelefonokat vásárolni. A piackutató szerint az év első három hónapjában 289,4 millió készülék talált gazdára, a legtöbb mobilt a Samsung értékesítette, míg a második helyen az Apple végzett.

A dél-koreai vállalat az elemzés szerint 60,1 millió készüléket értékesített, ami ugyan 0,7 százalékkal elmarad a tavalyi számoktól (60,5 millió), de még így is bőven sikerült túlszárnyalni a legnagyobb konkurens Apple-t, ami 9,6 százalékkal kevesebb mobilt adott el: a tavalyi 55,4 millió után ezúttal csak 50,1 millió iPhone fogyott.

Mindez persze nem meglepő, hiszen a Samsung eladásait a januárban bemutatott, AI-val turbózott Galaxy S24 modellek hajtották, míg a hagyományosan ősszel debütáló iPhone modellek (esetünkben a 15-ös széria) iránti kereslet ebben az időszakban rendre visszaesik. Az első negyedév eladási alapján a Samsung a globális mobilpiac 20,8 százalékát tudhatja magáénak, míg az almás cég részesedése 17,3 százalék.

IDC

Ebben a versenyben hiába szorult a harmadik helyre, a kínai Xiaomi így sem panaszkodhat, hiszen a tavalyi év hasonló időszakához képest a cég 33,8 százalékkal több telefont értékesített (ebben a Xiaomi 14– és a Redmi Note 13-szériának is lehet szerepe), összesen 40,8 milliót, megszerezve ezzel a világpiac 14,1 százalékát.

A negyedik helyen az Európában kevésbé ismert márkákat (Itel, Tecno, Infinix) birtokló, szintén kínai Transsion áll, egészen komoly, 84,9 százalékos eladásnövekedéssel (28,5 milliós értékesítés), és a piac 9,9 százalékával. Az ötödik helyen az Oppo végzett, 25,2 millió eladott telefonnal, viszont 8,5 százalékos visszaeséssel tavalyhoz képest – de a vállalat még így is a globális piac 8,7 százalékát fedte le.

Kapcsolódó Megéri lecsapni a Samsung legújabb középkategóriás mobiljára? Megnéztük, hogy mit tud a 200 ezer forint alatt kínált Galaxy A55.

The post Újra elkezdtünk okostelefonokat venni first appeared on 24.hu.