:

Tudta, hogy már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni ATM-ből?

Tudta, hogy már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni ATM-ből?

Ha egy bankkártya be digitalizálva az okostelefonba, akkor plasztik kártya nélkül is van lehetőség készpénzfelvételre, ugyanis a hazai ATM-ek egy része mobiltárca-alkalmazással is használható – írja a Bankmonitor.

Itthon nagyjából minden ötödik bankkártya (18%) volt beregisztrálva valamelyik mobiltárca-alkalmazásba (Apple Wallet, Google Wallet vagy valamilyen bankspecifikus megoldás) 2023-ban, a számuk év végén elérte az 1,2 milliót. A kártyás fizetések 14 százaléka már mobiltárcán keresztül valósul meg, ami 105 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. A telefon legtöbbször kéznél van, a hazai elfogadóhelyek 96 százalékánál pedig már lehet érintés nélkül fizetni.

Azt viszont sokan nem tudják, hogy készpénzt is felvehető mobiltárca-alkalmazással, persze csak akkor, ha az adott banki ATM képes erre.

Amennyiben az automata alkalmas rá, akkor a készpénzfelvételt ugyanúgy kell levezényelni, mintha plasztik lap esetében, azzal a különbséggel, hogy amikor a gép azt kéri, hogy helyezzük be a kártyát, akkor a mobilunkat kell a gép érzékelőjéhez érinteni. Ilyenkor nagyrészt azok a szolgáltatások érhetők el, mint a bankkártyáddal, vagyis a készpénzfelvételen kívül lekérdezhető a számlaegyenleged, feltölthető a telefonegyenleg, pénzt befizetni viszont nem mindenhol lehet.

Fontos ugyanakkor, hogy a mobiltárca használat esetén is meg kell adni a korábban már bedigitalizált kárytához tartozó PIN kódot.

Itthon egyelőre nem minden ATM képes érintésmentes készpénzfelvételre, de a kompatibilis gépek száma folyamatosan nő. Az Erste az egyetlen olyan bank, aminél az összes saját ATM használható digitalizált kártyával, míg a többi pénzintézetnél csupán a készülékek egy része ilyen. Hogy a gép használható-e mobiltárcával, arról az ATM előlapján látható PayPass piktogram tanúskodik.

Amivel érdemes még tisztában lenni, hogy a K&H Banknál egyelőre csak bankkártyával vehető fel pénz, az UniCreditnek pedig saját megoldása van a kártya nélküli készpénzfelvételre. Itt a bank mobilalkalmazásának mCash szolgáltatását lehet használni: az appban kapott nyolcjegyű azonosító kódot kell megadni az ATM-en.

Kapcsolódó Hasznosak, de könnyen ellenünk fordíthatók a modern kütyük Amennyire egyszerű használni őket, annyira könnyű visszaélni velük – akár a tudtunkon kívül is.

The post Tudta, hogy már bankkártya nélkül is lehet készpénzt felvenni ATM-ből? first appeared on 24.hu.