:
Breaking News

Svédország is csatlakozott az amerikai űrszövetséghez

Svédország is csatlakozott az amerikai űrszövetséghez

Svédország is csatlakozott a NASA által kezdeményezett, a békés és felelősségteljes űrkutatásról szóló Artemis Accordshoz (Artemis-egyezmény) – írja a Space.com. Április 16-án, Stockholmban Mats Persson svéd oktatási miniszter és Erik D. Ramanathan amerikai nagykövet írta alá a megállapodást.

Persson szerint az Artemis Accordshoz való csatlakozással Svédország megerősíti stratégiai űrpartnerségét az Egyesült Államokkal. Az űrkutatás és űripar területét is érintő összefogás erősíti az ország védelmi képességét.

Egy nappal korábban Svájc, februárban pedig Görögország és Uruguay csatlakozott az egyezményhez.

Az Artemis Accordsot 2020-ban hozták létre, hogy elősegítsék az Artemis-programot és az újabb emberes Holdra szállást.

Svédország a 38. nemzet, amely aláírja a megállapodást. Az egyezmény az 1967-ben, a világűrről szóló szerződés részeként meghatározott elveket tükrözik, a NASA frissített verziója iránymutatást jelent az Artemis-programhoz.

Az amerikai űrhivatal részéről Bill Nelson igazgató üdvözölte Svédország döntését. Mint kiemelte, globális koalíciójuk elkötelezett az űr nyílt, átlátható, felelősségteljes és békés felfedezése mellett.

A NASA az Artemis-3 misszióval tervez ismét embereket juttatni égi kísérőnkre. A küldetést megelőzően, legkorábban 2025-ben négy űrhajós fogja megkerülni az objektumot az Artemis-2 keretében.

Kapcsolódó Csúszik az Artemis-program: 2025-ben még biztosan nem lép ember a Holdra A késést biztonsági okokkal indokolta a NASA, az űrügynökség szerint több hibát is javítani kell a felbocsátás előtt.

The post Svédország is csatlakozott az amerikai űrszövetséghez first appeared on 24.hu.