:

Időjós mesterséges intelligenciát készített a Google

Időjós mesterséges intelligenciát készített a Google

Új mesterségesintelligencia-modellt fejlesztett ki a Google, amely állításuk szerint gyorsabban és olcsóbban képes előre jelezni az időjárást a hagyományos módszereknél – írja a Live Science. A SEEDS nevű szoftver hasonlóan működik a generatív MI-modellekhez, amelyek szöveg alapján változatos tartalmakat készítenek és nagy nyelvi modellekhez, mint amilyen a ChatGPT is.

Az időjárás előre jelzése egy bonyolult folyamat, amely közben számos tényezőt kell figyelembe venni, közülük némelyik akár olyan pusztító természeti katasztrófákhoz is vezethet, mint a hurrikánok vagy a hőhullámok. Ezek a szélsőséges jelenségek pedig egyre gyakoribbá válnak a klímaváltozás miatt, így kialakulásuk megjóslása akár életeket is menthet. Többek között erre is törekszik a Google a SEEDS megalkotásával.

A hagyományos előrejelzések úgy készülnek, hogy a meteorológiai szolgálatok számos lehetséges kimenetelt térképeznek fel, a végső „jóslatuk” pedig ezeknek átlaga lesz. Ezzel a módszerrel többnyire igen pontosan tudják megállapítani a hétköznapi időjárást, azonban a szélsőséges jelenségekére a legtöbb meteorológiai szolgálat már nem képes. Ennek oka, hogy – a Google becslése szerint – egy 1 százalék valószínűséggel bekövetkező természeti katasztrófa előre jelzéséhez mintegy 10 ezer lehetséges forgatókönyvet kéne felállítani, amelyre a szolgálatoknak nincsen kapacitása.

A mesterséges intelligencia viszont képes lehet sokkal gyorsabban dolgozni, így a jövőben akár előre is jelezheti majd az ilyen eseményeket. Ráadásul a Google szerint az üzemeltetési költsége elhanyagolható ahhoz képest, amennyi pénzt a hagyományos módszerekre ma fordítunk.

Kapcsolódó Vadászpilótával szállt szembe a mesterséges intelligencia Az Egyesült Államok is belépne az automatizált fegyverkezés korába.

The post Időjós mesterséges intelligenciát készített a Google first appeared on 24.hu.