:

Hamarosan saját maguk szerkeszthetik a génjeiket az emberek

Hamarosan saját maguk szerkeszthetik a génjeiket az emberek

A mesterséges intelligencia forradalom szinte minden napra tartogat valami újdonságot, ez pedig most sincs másképp, ugyanis a generatív MI-t már az emberi DNS-nek a szerkesztésére is lehet használni, írja az Interesting Engineering.

A Berkley-i Profluent vállalat, amely egy mesterséges intelligencia központú fehérjetervező cég, bemutatta az OpenCRISPR-1 kezdeményezését, a világ első nyílt forráskódú, mesterséges intelligencia által generált génszerkesztőjét.

Ez a fejlesztés lehetővé teszi az emberi genom precíziós szerkesztését,  testreszabható génszerkesztők segítségével.

A Profluent technológiája hatalmas mennyiségű biológiai adatból dolgozik, az első nyilvános demonstrációra az Amerikai Gén- és Sejtterápiás Társaság közelgő éves találkozóján kerülhet sor. A program nyílt forráskódúvá tétele azt jelenti, hogy hamarosan az egyének, a tudományos intézmények és a vállalatok is ingyenesen felfedezhetik és kísérletezhetnek a technológiával.

Érdemes megjegyezni, hogy bár a Profluent megosztja a mesterséges intelligencia technológiája által készített génszerkesztő megoldásokat, a mögöttes mesterséges intelligencia alapú technológiát nem teszi közzé a nyilvánosság számára.

A technológia olyan modell alapján működik, amely aminosavak és nukleinsavak szekvenciáiba enged betekintést. Ezek a kémiai vegyületek képezik azoknak a mikroszkopikus biológiai mechanizmusoknak az alapját, amelyeket a tudósok a génszerkesztés során használnak.

A rendszer lényegében a természetben található CRISPR-génszerkesztők funkcióit veszi górcső alá, tanulva tőlük, hogy új génszerkesztőket hozhassanak létre.

A technológiától azt várják, hogy idővel lehetőséget kínál majd az örökletes rendellenességekért felelős gének módosítására, ezért a kutatók mindenkit arra bíztatnak, hogy próbálják ki fejlesztésüket.

Kapcsolódó Forradalom küszöbén állunk: úgy szabjuk a géneket, mint szabó a szövetet A módszer még gyerekcipőben jár, de rendkívül ígéretes: gyógyíthatatlannak hitt és örökletes betegségeket győzhet le vele az emberiség.

The post Hamarosan saját maguk szerkeszthetik a génjeiket az emberek first appeared on 24.hu.