:

Magyarázatot találhattak a Mars egyik rejtélyére

Magyarázatot találhattak a Mars egyik rejtélyére

Egy új tanulmányban a Marson tapasztalt furcsa metáningadozást igyekeznek megmagyarázni – írja a Space.com. 2012 óta a NASA Curiosity roverje több alkalommal is észlelte a gázt a vörös bolygón, a 154 kilométer átmérőjű Gale-kráterben.

A helyi metán kiszámíthatatlanul viselkedik: csak éjszaka bukkan fel, szezonálisan ingadozik, és néha váratlanul a szokásosnál 40-szer magasabb szintre emelkedik. Még érdekesebb, hogy a gáz nincs jelen számottevő mennyiségben magasan a légkörben.

Alexander Pavlov, a NASA munkatársa és kollégái most részben magyarázatot találhattak a rejtélyre. A csapat szerint a marsi metán a Gale-kráter regolitjában, egy megszilárdult sókéreg alatt van elraktározódva. A nappali meleg meggyengítheti ezt a kérget, ami lehetővé teszi az éjszakai kiszabadulást. A felszínen haladó marsjáró tömege szintén megrepesztheti a kérget, ami ugyanúgy elősegítheti a gáz kiszökését.

A kutatók elméletüket a Földön tesztelték: marsi regolitot szimuláltak a vörös bolygón gyakori perklorát, illetve a metán analógjaként használt neon segítségével. A kísérletet a marylandi Goddard Űrközpont szimulációs kamrájában folytatták le, az eredmények alapján valóban kialakulhat bizonyos körülmények között olyan sóréteg, amely csapdába ejtheti a gázt.

A hipotézis tehát magyarázatot adhat a marsi metán szabálytalan viselkedésére, az viszont továbbra is kérdés, hogy miért van egyáltalán metán az égitesten.

A Földön az anyagot elsősorban élő szervezetek állítják elő, igaz, nem biológiai módon is létrejöhet. Remélhetőleg a későbbi vizsgálatok feltárják, hogy miként keletkezik a helyi metán.

The post Magyarázatot találhattak a Mars egyik rejtélyére first appeared on 24.hu.