:

Egyedülálló csillagvizsgáló lépett működésbe

Egyedülálló csillagvizsgáló lépett működésbe

Megkezdte működését kedden a világ legmagasabban fekvő csillagvizsgálója, a Tokiói Egyetem Atacama Obszervatóriuma (TAO) – írja az MTI. A Chile északi részén, a Chajnantor-fennsíkon fekvő létesítményt 26 éven át tervezték és építették.

A csillagvizsgálóba egy egyedülálló, 6,5 méteres átmérőjű, infravörös hullámhosszra optimalizált teleszkópot telepítettek, amellyel az univerzum természetét és az élet eredetét fogják kutatni. A kutatók abban bíznak, hogy a modern eszköz segítségével akár arra a kérdésre is megtalálhatják a választ, hogy mikor keletkeztek a galaxisok, és mi formálta a jelenlegi szerkezetüket.A csillagvizsgáló elhelyezkedése az Atacama-sivatagban ideális, mert a térségben a Humboldt-áramlatnak köszönhetően csaknem folyamatosan felhőtlen az ég, ami egyedülálló körülmény a Földön. Az éjszakák 90 százalékában a csillagos ég jól megfigyelhető a különösen tiszta és száraz sivatagi légkörben, amely kiemelkedően hatékonnyá teszi az infravörös teleszkópot.

A japán tudósok azt is fontos előnynek tartják, hogy a TAO a déli féltekén helyezkedik el, így olyan csillagászati jelenségeket is meg tudnak figyelni, amelyek az északi féltekéről nem láthatók.

Kapcsolódó Hackertámadás miatt állt le egy csillagvizsgáló Egyelőre rejtély, kik és miért követték el a bűncselekményt.

The post Egyedülálló csillagvizsgáló lépett működésbe first appeared on 24.hu.