:

Videó: ilyen lehet beleesni egy fekete lyukba

Videó: ilyen lehet beleesni egy fekete lyukba

Videóban mutatta be a NASA, hogy milyen lehet belezuhanni egy fekete lyukba – írja a ScienceAlert. Azt persze még a tudósok sem tudják, hogy a folyamat pontosan miként nézhet ki, de a szuperszámítógéppel készített új szimuláció a jelenlegi tudásuk szerint a legvalószínűbb verzió.

A videón két forgatókönyvet nézhetünk végig: az egyikben az űrhajós – akinek a szemszögéből látjuk a történéseket – éppen elkerüli az eseményhorizontot, a másikban viszont átlépi, ezzel örökre megpecsételve a sorsát.

Az utóbbinál a kamera 640 millió kilométerre van a fekete lyuktól a videó elején, majd elkezd közeledni felé. Ahogy egyre közelebb ér, a tér egyre jobban eltorzul, pár másodperccel az eseményhorizont átlépése után pedig bekövetkezik a spagettifikáció, vagyis az űrhajós egy hosszú, tésztaszerű szállá alakul, amely úgy tekereg a fekete lyuk körül, mint spagetti a villán.

Az eseményhorizont az a határ, amelyet átlépve lehetetlen kikerülni egy fekete lyuk vonzásából. Ezen égitestek tömege és gravitációja ugyanis olyan nagy, hogy még a fénysebességnél is gyorsabban kellene mozogni ahhoz, hogy megmenekülhessünk. Éppen ezért az eseményhorizonton kijutni még a fény számára is ugyanolyan lehetetlen, mint bármilyen másik anyag vagy sugárzás számára.

Azt senki sem tudja, hogy mi lehet egy fekete lyuk belsejében, és ezt kideríteni sem lenne egyszerű, hiszen sok fekete lyuk még azelőtt széttépi a felé haladó tárgyakat, mielőtt azok átléphetnék az eseményhorizontot. A hatalmas szupermasszív fekete lyukak esetében ez azonban, csak a határvonal átlépése után történne meg.

Kapcsolódó Megfigyelték, ahogy egy fekete lyuk felszív egy csillagot A kutatók a Hubble űrtávcső segítségével vizsgálták a folyamatot.

The post Videó: ilyen lehet beleesni egy fekete lyukba first appeared on 24.hu.